Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere grupper spermhval har strandet siste uka

Kan ha blitt forvirret under turen fra Norge, tror ekspert.

FEM STRANDET HER: Siden 13. januar har fem døde spermhvaler skylt i land på øya Texel i Nederland. Foto: EPA/DUTCHPHOTO/SCANPIX
FEM STRANDET HER: Siden 13. januar har fem døde spermhvaler skylt i land på øya Texel i Nederland. Foto: EPA/DUTCHPHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På søndag ble fire døde spermhvaler skylt opp på strender i østlige England. Dette er det tredje tilfellet av at døde spermhvaler skylles opp på europeiske strender på svært kort tid, ifølge Discovery News.

Siden den 13. januar har fem døde spermhvaler blitt skylt i land på strender i Nederland.

Og i Tyskland strandet to døde spermhvaler den 16. januar - begge hanner.

Ifølge Tore Haug, som leder sjøpattedyrgruppa ved Havforskningsinstituttet er det ikke usannsynlig at disse hvalene kommer fra Norge.

- Narres på tilbakeveien - Spermhval er vanlig langs norskekysten, men de som kommer opp hit er bare hanner, sier Haug til Dagbladet.

ENGLAND 24. JANUAR:  To døde spermhvaler ble funnet på en strand ved Skegness, nordøst i England den 24. januar. Dagen før ble tre døde hvaler fuunnet i samme område. Foto: AFP/SCANPIX
ENGLAND 24. JANUAR: To døde spermhvaler ble funnet på en strand ved Skegness, nordøst i England den 24. januar. Dagen før ble tre døde hvaler fuunnet i samme område. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Voksne spermhvalhanner holder seg med hvert sitt harem av kjønnsmodne hunner. Men det krever kamp med andre hanner for å gjøre seg gjeldende på denne måten - de modne hannene som går tapende ut av slike kamper utstøtes nemlig fra resten av familien når de blir kjønnsmodne.

Mens familiegruppene med sine harem lever i tropiske og subtropiske strøk, trekker de utstøtte hannene mot høyere breddegrader, der de lever som enslige individer, eller i små «ungkarsgrupper», og Norskehavet er et slikt område med bare hanner.

Ifølge Haug skjer det fra tid til annet at spermhvalen skylles død i land, som nå har skjedd i England, Nederland og Tyskland.

- Det er blitt spekulert om hvalen narres på vei tilbake mot tropiske strøk, sier Haug.

Får panikk Spermhvalen er nemlig en dypdykker, som ikke liker grunt vann. Når den forlater Norge følger den vanligvis en dyp renne langs kysten som kalles Norskerenna, men denne ender opp i Nordsjøen hvor det er langt grunnere, forklarer han.

TYSKLAND 16. JANUAR: To døde spermhvaler - begge hanner - ble funnet døde ved havna i Wilhelmshaven i Tyskland. Foto: INGO WAGNER/DPA/SCANPIX
TYSKLAND 16. JANUAR: To døde spermhvaler - begge hanner - ble funnet døde ved havna i Wilhelmshaven i Tyskland. Foto: INGO WAGNER/DPA/SCANPIX Vis mer

- Den bruker ekkolokalisering når den orienterer seg, men om den forviller seg inn på grunna kan den få panikk, og da kan det gå galt, sier Haug.

Han understreker at han ikke vet sikkert om det faktisk er dette som har skjedd med hvalene som nylig er skyldt døde i land på de europeiske strendene.

- Men det er ikke usannsynlig at de ble lurt inn i «Nordsjøfella», sier han.

Totalfredet Spermhvalen er mørk gråfarget, og hodet utgjør over tredjeparten av hele kroppslengden. I Norskehavet er det omkring 6000 spermhval, med spesielt store ansamlinger vest av Andøya, i tilknytning til Bleiksdjupet. Den er totalfredet i Norge.

Den kan dykke ned til godt over 1000 meters dybde og være under vann i opptil en time.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media