Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dykkere henter ut 12 gutter og fotballtreneren deres fra grotte i Thailand

Flere gutter ute av grotta i Tham Luang

Politi- og militærhelikoptre frakter guttene til sykehus. Nå blir det pause i 10 - 20 timer før aksjonen fortsetter.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Søndag morgen klokka fem norsk tid startet redningsaksjonen. Video: Thai Navy Seal Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsaksjonen av de 12 thailandske guttene og deres trener i Thailand er godt i gang, og det kommer ulike meldinger om hvor mange som så langt har kommet ut av grotta.

Fire av guttene som har vært fanget i grotten i Thailand siden 23. juni er reddet og i sikkerhet, melder thailandske myndigheter i en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Pause

Redningsledelsen opplyser at redningsarbeiderne nå vil trenge et opphold på minst 10-20 timers før de kan bringe resten av gruppa ut, melder Guardian.

Det er fordi de nå må frakte nye oksygenflasker inn i grotta, da de har brukt opp de som ble utplassert underveis. Det er dette arbeidet som kan ta mellom 10 og 20 timer. Så fort de er på plass vil de fortsette å hente barn ut.

- Fire er reddet

«To gutter er ute», sa den lokale offiseren Tossathep Boonthong, sjef for Chiang Rais helsetjeneste tidligere i dag. De er nå på feltsykehuset nær grotta.

FRAKTES PÅ SYKEHUS: Et militærhelikopter som trolig frakter noen av guttene som har vært innesperret har her tatt av fra grotta Tham Luang i det nordlige Thailand. Foto: Scanpix/Reuters/Soe Zeya Tun
FRAKTES PÅ SYKEHUS: Et militærhelikopter som trolig frakter noen av guttene som har vært innesperret har her tatt av fra grotta Tham Luang i det nordlige Thailand. Foto: Scanpix/Reuters/Soe Zeya Tun Vis mer

Nyhetsbyrået AFP melder at fire gutter nå er i en av de såkalte redningsleirene som er opprettet inne i grottesystemet og at de snart vil komme gående ut derfra.

Like over klokka 15 melder AP at Navy Seal bekrefter at fire av guttene er reddet ut av grotta.

Helikoptre venter

Dykkerne tok seg inn i grotten klokken 10 søndag morgen lokal tid (klokken 5 norsk tid), opplyste fungerende provinsguvernør og sjef for redningsaksjonen Narongsak Osottanakorn på en pressekonferanse i morges.

Blant de 18 dykkerne som tok seg inn i grotta, var 13 utenlandske og 5 thailandske.

- I dag er D-dagen, sa Osottanakorn til reporterne.

Tidlig på ettermiddagen norsk tid sto fire politi- og militærhelikoptere ifølge Bangkok Post klare nær grotta. Det er meningen at disse skal fly guttene til et sykehus Chiang Rai, etter hvert som de kommer ut av grotta.

Et av helikoptrene skal nå være på vei til sykehuset.

Slik gjennomføres aksjonen:

I en grafisk framstilling fra thailandske myndigheter som BBCs Myanmar-korrespondent Nick Beake gjengir på twitter, framgår metoden som skal brukes under redningsaksjonen.

Han beskriver metoden på denne måten: Under aksjonen brukes hele ansiktsmasker. To dykkere følger hver enkelt gutt, som finner veien ved hjelp av et tau. Når de kommer til en veldig smal del av grotta, tar de av seg oksygentankene og ruller dem forsiktig gjennom mens de viser gutten veien forbi. Fra (luft)rom nummer tre i grotta skal de gå til utgangen.

Ifølge Bangkok Post skal guttene deles inn i fire grupper når de skal reddes ut,. I den første gruppa vil det ifølge avisa være fire personer, mens den andre, tredje og fjerde vil ha tre. Den 25-årige treneren Ekkapol Chantawong kommer angivelig til å være i den siste gruppen som blir reddet ut, sammen med to av guttene fra laget.

Siste hilsen

Før de dro inn i grotta, la de thailandske Navy Seals-dykkerne en hilsen ut på Facebook, sammen med et bilde av tre sammenflettede hender:

«Vi sammen med internasjonale dykkerteam, er klare til å hente hjem fotballaget», skrev de.

De siste timene har bårer blitt gjort klare, og helikoptere står stand-by ved grottekomplekset, slik at guttene om nødvendig kan fraktes direkte til sykehus.

Både media og frivillige som har meldt seg for å hjelpe til ble imorges bedt av myndighetene om å forlate området, slik at ikke dykkere og andre som er direkte involvert i redningsaksjonen skal bli forstyrret.

BÅRER GJORT KLARE: Thailands politi passet imorges på bårene som er gjort klare utenfor sykehuset i Chiang Rai, for dem som er fanget i Tham Luang-grotta. Foto: AFP/Ye Aung Thu
BÅRER GJORT KLARE: Thailands politi passet imorges på bårene som er gjort klare utenfor sykehuset i Chiang Rai, for dem som er fanget i Tham Luang-grotta. Foto: AFP/Ye Aung Thu Vis mer

- Vennligst evakuer området øyeblikkelig, var beskjeden som ble gitt over høyttaler, melder den australske TV-kanalen ABCs reporter.

- Guttene er klare

Helsepersonell har trent i tre dager og er klare til å motta guttene så snart de kommer ut av grotten.

Blant de 18 dykkerne er 13 utenlandske og 5 thailandske. Narongsak betegner de utenlandske dykkerne som «all stars» og sier at fem av Thailands beste dykkere er valgt ut til å hjelpe dem. Det har vært et poeng å sende thailandske dykkere som lettere kan kommunisere med guttene.

BA MEDIENE DRA: Thailandske myndigheter ba søndag morgen mediene dra slik at guttene kunne hjelpes ut. På dette bildet fra imorges vokter thailandsk politi og soldater en vei inn til grottekomplekset hvor guttene sitter fanget. Foto: NTB Scanpix/AFP/Lillian Suwanrumpha
BA MEDIENE DRA: Thailandske myndigheter ba søndag morgen mediene dra slik at guttene kunne hjelpes ut. På dette bildet fra imorges vokter thailandsk politi og soldater en vei inn til grottekomplekset hvor guttene sitter fanget. Foto: NTB Scanpix/AFP/Lillian Suwanrumpha Vis mer

– Været er fint. Vannstanden er fin. Dykkerne er klare. Guttene er fysisk, emosjonelt og mentalt klare til å komme ut, sier Narongsak, som ikke ville svare på spørsmål om hvorvidt guttene vil bli nødt til å dykke på vei ut.

Kan ta flere dager

Myndighetene anslår at guttene tidligst vil være ute av grotten klokken 21 lokal tid, men advarer samtidig om at den kan ta så mye som tre eller fire dager dersom de er uheldige med været.

Fordi guttene skal fraktes ut en etter en, vil de heller ikke komme ut samtidig, sier provinsguvernøren. Hver av guttene vil etter planen bli fulgt ut av to dykkere. Turen inn og ut tar omkring elleve timer selv for en erfaren dykker.

Hvor lang tid det vil ta er usikkert.

VOKTER INNGANGEN: Mens redningsaksjonen i morges er i gang, vokter thailandsk politi huleinngangen. Foto: NTB Scanpix/AFP/Lillian Suwanrumpha
VOKTER INNGANGEN: Mens redningsaksjonen i morges er i gang, vokter thailandsk politi huleinngangen. Foto: NTB Scanpix/AFP/Lillian Suwanrumpha Vis mer

- Det kommer an på været og vannstanden. Hvis ting endrer seg, avbryter vi. Men jeg forventer at redningsaksjonen vil være i mål i løpet av de neste par dagene, sa Narongsak.

Dykkere og helsepersonell ankom området nær inngangen til grotten søndag morgen. Samtidig ble alle som ikke deltar i redningsaksjonen, bedt om å forlate området umiddelbart. Politiet har også ryddet veiene som leder til grotten, sannsynligvis for å gi klar bane for ambulansene, ifølge The Guardian.

- Grottegangene eneste utvei

Myndighetene har gitt streng beskjed om at ingen bilder skal tas under redningsaksjonen. De mer enn 1.000 pressefolkene som har møtt opp for å dekke saken, er henvist til et område flere kilometer fra inngangen til grotten.

De tolv guttene, alle mellom 11 og 16 år gamle, og fotballtreneren deres, har vært innesperret i Tham Luang-grotten i 15 dager.

Siden de ble funnet i live inne i grotten 2. juli, har redningsledelsen sett på ulike alternativer for å få dem ut derfra. Mer enn 100 hull har blitt boret ned i bakken, flere av dem mer enn 400 meter dype, uten at redningsarbeiderne har lyktes med å nå fram til guttene. Søndag sier Narongsak at grottegangene er eneste vei ut.

(Saken oppdateres)

INNBLIKK: CNN forklarer hvordan situasjonen kan se ut for guttelaget som er fanget inne i en grotte i Thailand. Søndag ble det klart at redningsaksjonen er i gang. Video: CNN Vis mer