Flere har dødd av tørste etter at islamister omringet fjelltopp i Irak

De som ikke flyktet til fjellområdet ble utsatt for massakre.

OMRINGET: Sunni-muslimske ekstremister har omringet Sinjar-fjellet og sørget for at flere har omkommet. Foto: Reuters/NTB Scanpix
OMRINGET: Sunni-muslimske ekstremister har omringet Sinjar-fjellet og sørget for at flere har omkommet. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere titusener medlemmer av minoritetsgruppa Yezidi står foran et dystert valg: ta seg ned fra Sinjar-fjellene og risikere å bli drept av de ekstreme islamistene i Den islamske staten (IS, tidligere ISIL) - eller forbli på fjelltoppen og risikere å dø av tørste.

Ifølge Washington Post har fjellområdet gått fra å være en flyktningleir til en gravplass for yezidi-familiene, men fordi det er vanskelig å grave dypt ligger flere av ofrene dekket av steiner.

- Det er barn som dør på fjellet. Det er ikke noe vann, ikke noe vegetasjon. De er helt avskåret og omringet av islamister fra Den islamske staten (IS, tidligere ISIL). Det er en katastrofe, en komplett katastrofe, sier Marzio Babille i UNICEF til avisa.

Tirsdag skal ti barn og en eldre kvinne ha mistet livet, mens sju barn døde på mandag.

Myndighetene i Irak har forsøkt å droppe vannflasker fra fly, men det var bare få av de som trenger det som fikk tak i det.

Yezidi-familiene tok seg til fjellområdene etter at islamistene i helga erobret byen Sinjar og flere landsbyer i området rundt.

- Vi er i alvorlig fare. Den irakiske og kurdiske regjeringen må gripe inn for å redde livene våre, ellers så risikerer vi å bli drept alle sammen, sa flyktningen Ayas Khalaf på telefon til DPA søndag.

De som ikke flyktet til fjellområdene ble utsatt for en massedrap.

- Barna dør på grunn av dehydrering og mangel på mat. Folket mitt blir slaktet, sier Yezidi-parlamantarikeren Vian Dakheel.

Yezidismen en religion som er påvirket både av islam, kristendom og zoroastrisme. De sunnimuslimske islamistene i IS mener yezidiene tilber djevelen og er vantro.