Varsel mot psykiater:

Flere har meldt seg

Statsforvalteren i Oslo og Viken oppretter tilsynssak etter flere varsler mot en psykiater. Totalt skal de se på fire varsler, der to eldre saker skal behandles på nytt.

FLERE MELDT: Etter at media i november begynte å dekke påstandene om Hilde Rød-Larsens påstand om et seksuelt forhold til en psykiater, har flere meldt fra til Helsetilsynet og Statsforvalteren med opplysninger i saken. Foto: Foto: Tine Poppe / Aschehoug
FLERE MELDT: Etter at media i november begynte å dekke påstandene om Hilde Rød-Larsens påstand om et seksuelt forhold til en psykiater, har flere meldt fra til Helsetilsynet og Statsforvalteren med opplysninger i saken. Foto: Foto: Tine Poppe / Aschehoug Vis mer
Publisert

Dokumenter Dagbladet har fått innsyn i, viser at Helsetilsynet har fått melding om flere pasienter av den kjente psykiateren, som kan ha relevante opplysninger i forbindelse med undersøkelsene av psykiateren.

Det bekrefter nå også Statsforvalteren i Oslo og Viken å ha fått.

- Vi har mottatt flere henvendelser om den samme psykiateren, skriver kommunikasjonsrådgiver Astrid Aaserud Krokeide i en pressemelding.

Statsforvalteren opplyser at henvendelsene inneholder påstander om mangelfull behandling og privatisering av relasjonen mellom pasient og behandler.

Flere meldinger

Ett av varslene kommer fra forfatter Hilde Rød-Larsen, som skapte en mediestorm da hun i et intervju med den danske avisa Information i november hevdet at hun ble seksuelt utnyttet av en norsk psykiater.

Hun var ikke psykiaterens pasient, men mener at han misbrukte sin legerolle mens hun var i en sårbar situasjon.

- Jeg har fått en rekke henvendelser etter at historien ble kjent i media. Også fra noen som har liknende erfaringer som meg, sier Rød-Larsen til Dagbladet.

Tilsynssaken som nå er opprettet hos Statsforvalteren er basert på ytterligere tre varsler.

Psykiaterens advokat, Halvard Helle, opplyser at Statsforvalteren tidligere har behandlet to av varslene mot psykiateren i 2003 og 2020, uten at det ble funnet grunnlag for anmerkninger.

- Nå skal vi gå nøye gjennom denne oversendelsen, og besvare den på en ordentlig måte, sier Helle til Dagbladet.

Han føler seg trygg på at Statsforvalteren vil lande på samme konklusjon som i de tidligere sakene.

- Psykiateren har gjennom hele sin yrkeskarriere stått på stø faglig og menneskelig grunn i den innsatsen han har gjort for pasientene sine. Slik jeg ser det er det ingenting av det som framkommer her som er egnet til å rokke ved det bildet.

Gjennomgår saken

Statens helsetilsyn startet innledende undersøkelser av psykiateren i desember.

Kort tid seinere leverte Hilde Rød-Larsen inn et formelt varsel mot psykiateren til Statsforvalteren i Oslo.

Dagbladet er kjent med at Helsetilsynets saksbehandler har fått opplysninger fra en person som sier seg villig til å snakke med Helsetilsynet, og at personens historie gjerne kan formidles tilsynsmyndighetene.

Helsetilsynet har også fått videresendt en melding fra en av psykiaterens pasienter, som påstås å være relevant.

Dagbladet har spurt Helsetilsynet om det stemmer at flere pasienter av den aktuelle psykiateren har meldt fra til Helsetilsynet om liknende opplevelser som den Hilde Rød-Larsen angivelig har hatt.

- Vi kommenterer ikke saker som er til behandling hos Statsforvalteren, svarer kommunikasjonsrådgiver Hilde Lamvik i en SMS.

I pressemeldingen opplyser Statsforvalteren at de har bedt psykiateren om ytterligere opplysninger i sakene. Han har svarfrist til 30. januar.

- Videre saksgang vil avhenge av hvordan vi konkret vurderer opplysningene i saken. I hvilken grad vi vil se henvendelsene i sammenheng vil også bero på en konkret vurdering, skriver Statsforvalteren.

De opplyser at de ikke kommer til å gi ytterligere kommentarer før de har mottatt opplysninger og vurdert disse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer