Flere hiv-smittede blant heteroseksuelle

Stadig flere heteroseksuelle får påvist hiv-smitte. I fjor fikk for første gang flere heteroseksuelle enn homoseksuelle påvist hiv-smitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

111 personer fikk diagnosen hiv-smitte i Norge i 1997. Det er en liten nedgang sammenlignet med året før, viser tall fra Statens institutt for folkehelse.

Til sammen er det oppdaget 1771 hiv-positive i Norge. I fjor fikk 38 heteroseksuelle diagnosen hiv-smittet. Det er flere enn noen gang, og åtte flere enn antallet homoseksuelt smittede.

- Trenden har vi merket gjennom noen år, og kan skyldes at nordmenn reiser mer til utlandet og har risikosex der. Det kan også skyldes at gruppen som ikke vet at de er hiv-positive kanskje stadig øker, slik at det er flere smittekilder, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelsa til NRK Dagsnytt.

Folkehelsa tror at 400 personer er hiv-positive uten å vite det. Legene skal få bedre råd om hvordan de kan finne smittesprederne.

- Vi ha sett eksempler på at smitteoppsporing er blitt utført for dårlig, og det har også ført til enkelte unødvendige smittetilfeller. Enhver lege som diagnostiserer hiv-infeksjon har etter smittevernloven plikt, sammen med pasienten, å få tak i partnere.

Daglig leder Kjersti Andresen i Pluss interesseorganisasjon for hiv-positive, er glad for at Folkehelsa vil styrke smitteoppsporingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer