Flere hundre ballonger skal gi internett til verdens fattige

Google jobber med å sende opp flere hundre ballonger som skal spre internett i Indonesia.

LUFTIG PROSJEKT: I 2013 lanserte Google planene om å spre internett til hele verden, ved hjelp av egenutviklede «internettballonger». To år senere er de klare for å teste det ut i Indonesia. Foto: Google / NTB Scanpix
LUFTIG PROSJEKT: I 2013 lanserte Google planene om å spre internett til hele verden, ved hjelp av egenutviklede «internettballonger». To år senere er de klare for å teste det ut i Indonesia. Foto: Google / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Internettgiganten Googles hemmelige superlab, Google X, lanserte for to år siden planene for sitt ballongprosjekt «project loon».

To år senere er målet fortsatt det samme: Ved bruk av Ballongdrevet trådløst internett, ønsker de å gi den fattige delen av verden tilgang til høyhastghetsinternett. 

Trapper opp Onsdag avslørte selskapet at de trapper opp prosjektet, og at de nå skal satse på Indonesia, hvor størstedelen av befolkningen ikke er koblet til internett, melder NTB.

Bare 42 prosent av landets 250 millioner innbyggere har tilgang til internett. Befolkningen er spredt utover 17.000 øyer, noe som gjør landet ideelt for testing av ballongprosjektet. 

«Project loon» har siden lanseringen hos Google X, blitt tatt over av selskapets nye datterselskap Alphabet Inc., som tar seg av prosjekter som ikke inngår i Googles kjernevirksomhet. 

- Masse datakraft Det luftige prosjektet om å tilby internett til hele verdens befolkning ved hjelp av ballonger kan høres svevende ut. Ifølge Google skal ballongene ikke kunne være til fare for sivil luftfart. Det unngår de ved at ballongene svever rundt 60 000 fot over bakken, samtidig som de bruker værdata for å kunne forutse hvor ballongene vil fly.

- Vi løser problemet med noen komplekse algoritmer og masse datakraft, uttalte selskapet i en pressemelding da prosjektet ble lansert.

Internettballongene er fortsatt under testing. Det er derfor usikkert når de vil kunne tilby internettdekkning til brukere i Indonesia.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram