Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere hundre demonstrerte for å redde Oslo-skole

Krevde at regjeringen stiller opp for 100 barn som mister skoleplassen sin ved St. Sunniva.

MARSJERTE TIL REGJERINGEN: Fredag formiddag demonstrerte alle ved St. Sunniva for å redde skolen sin. Bakgrunnen er at skolen står foran store utfordringer med å finansiere lovpålagt oppussing og skolestyret har besluttet å ikke gi 104 elever et tilbud ved skolen.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
MARSJERTE TIL REGJERINGEN: Fredag formiddag demonstrerte alle ved St. Sunniva for å redde skolen sin. Bakgrunnen er at skolen står foran store utfordringer med å finansiere lovpålagt oppussing og skolestyret har besluttet å ikke gi 104 elever et tilbud ved skolen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Flere hundre elever, foreldre og lærere marsjerte i morges til regjeringskvartalet med krav om at staten gir St. Sunniva rentefrie lån til en lovpålagt rehabilitering av skolen, slik at ikke 104 elever mister plassen ved skolen neste år.

- Ikke pengegaver
- Vi ber ikke om pengegaver, men lån til å pusse opp slik de andre Oslo-skolene får. Ellers får vi ikke plass til ny 1. klasse og 7. klassingene må slutte, sa 5. klassingen Jonas i en apell til SVs statssekretær foran elevene.

De rødgrønne vil ikke gi rentefrie lån til de private skolene, fordi de mener at vedlikehold og rehabilitering av byggen ikke er statens ansvar.

Ingen løsninger
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Lisbet Rugtvedt svarte med å skryte av skolens rolle som flerkulturell brobygger i Oslo, men ville ikke love en løsning.

- Jeg skjønner at det er en forferdelig beskjed å få. Dere, vi og rektor må se på dette, vi skal tenke og utrede veldig fort. Dette er en situasjon vi skal grundig inn i, sa hun til de frammøtte.

Etter svaret til elevene møtte hun pressen.

- Når kommer det en løsning på dette akutte problemet?

INGEN LØSNINGER Lisbet Rugtvedt, statsekretær i Kunnskapsdepartementet, lovte at regjeringen vil vurdere om støtten til private skoler er god nok.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
INGEN LØSNINGER Lisbet Rugtvedt, statsekretær i Kunnskapsdepartementet, lovte at regjeringen vil vurdere om støtten til private skoler er god nok. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Vi får nok ikke løst dette problemet på kort sikt, sier Rugtvedt.

Hun gjentok løftet om at regjeringen vil vurdere om støtten til privatskoler skal legges om, slik at rehabilitering kommer inn i ordningen.

Midt under valgkampens siste dager, der politikerne lover «verdens beste skole», fikk 535 barn i går brev i posten om at flere av dem står uten skoleplass til høsten neste år.

Oslos 144-årige katolske skole, der elevene snakker 40 språk, får topp- karakterer i norsk og følger de fleste verdensreligioner, må sette 52 elever som nå går i 7. klasse på porten fra neste år. I tillegg klarer de ikke ta opp 1. klasser.

Elevbetaling
Det er nye pålegg fra det offentlige om inneklima og adgang for funksjonshemmede som gjør at den 144 år gamle skolen må rehabiliteres.

Privatskolen får bare 85 prosent av hva det koster å ha en elev i den offentlige skolen. En skoleplass ved St. Sunniva koster foreldrene 16 000 i året og det er klare begrensninger på hvor høy elevbetalingen kan være.

I skolens årsresultat i 2008 sitter skolen igjen med 221 785 kroner. Å betjene et lån på mellom 85 og 150 millioner er umulig, selv om rentene holder seg lave de neste årene.

Samler inn penger
Et krisemøte i skolestyret mandag kveld ga ingen svar.

- Vi har nedsatt en komite for å jobbe med framdriftsplan og rehabilitering. En annen gruppe skal jobbe med å samle inn penger fra private donorer, sa styreleder ved St. Sunniva, Gunnar Markussen til Dagbladet mandag.

- Hva skjer hvis dere ikke klarer å samle inn pengene?

- Vi er avhengige av å få dem inn for å rehabilitere skolen. Jeg har ikke lyst til å si noe om hva som vil skje med skolen om vi ikke lykkes, sier Markusson.

- Det er ikke mulig å holde bygningen ved like med dagens tilskudd fra staten. Det dekker bare 85 prosent av utgiftene per elev og der er ikke oppussing inkludert, sa Markussen.

HOLDT APPELL:  5.-klassingen Jonas Hostens Knutsen leste elvenes appell for statsekretær Lisbet Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet i bakgrunnen.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
HOLDT APPELL: 5.-klassingen Jonas Hostens Knutsen leste elvenes appell for statsekretær Lisbet Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet i bakgrunnen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling