Spania

Flere hundre døde av hetebølgen

Mer enn 500 personer har omkommet på grunn av varmen, sier den spanske statsministeren.

HETEBØLGE: Folk strømmer til stranda for å kjøle seg ned. Så langt har over 500 personer i Spania dødd grunnet hetebølgen. Dette er på stranda i Barcelona. Foto: AP Photo/Joan Mateu Parra/NTB
HETEBØLGE: Folk strømmer til stranda for å kjøle seg ned. Så langt har over 500 personer i Spania dødd grunnet hetebølgen. Dette er på stranda i Barcelona. Foto: AP Photo/Joan Mateu Parra/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I over ti dager har hetebølgen herjet i Spania, som nå har resultert i flere hundre dødsfall. Samtidig rasert skogbranner landet. Det melder danske Ekstra Bladet.

Nå opplyser den spanske statsministeren at mer enn 500 personer har omkommet av varmen.

ADVARER: Den spanske statsministeren oppfordrer spanjoler til å være forsiktig i varmen. Bildet er fra Eurotoppmøte i Brussel 31. mai. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock/NTB
ADVARER: Den spanske statsministeren oppfordrer spanjoler til å være forsiktig i varmen. Bildet er fra Eurotoppmøte i Brussel 31. mai. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer

Overdødelighet

- Under hetebølgen har mer enn 500 personer omkommet på grunn av de høye temperaturene, sa statsminister Pedro Sánchez.

Han tilføyer at det er snakk om et statistisk estimat. Ifølge Sánchez har det vært en overdødelighet sammenliknet med samme tid i fjor. Dette er ikke offisielt registrerte dødsfall.

Den spanske statsministeren oppfordrer spanjoler til å være ekstremt forsiktige, og legger til at klimakrisen er en realitet.

- Dette har ingenting med ideologier å gjøre. Planeten går gjennom en klimatisk nødssituasjon, sier Pedro Sánchez.

Over 1000 døde

Også i Portugal har dødstallene steget etter hetebølgen.

Det portugisiske helsedirektoratet rapporterte om 238 dødsfall fra 7-13 juli. Nå sier helsedirektør Graça Freita at dødstallene har økt til 1063 fra 13. juli til 18. juli. Dette som følge av hetebølgen.

Tirsdag varslet helsedirektøren om at landet må ruste seg for å takle effektene av klimaendringene ettersom temperaturen fortsetter å stige.

- Portugal er blant et av områdene på kloden som kan bli mer påvirket av ekstrem varme, sa Graça Freita til Reuters.

En av de mest intense

Det spanske meteorologiske institutt, AEMET, kaller hetebølgen i landet en av de mest intense de har registrert.

SPANIA: Spania herjes av en voldsom hetebølge som har ført til flere skogbranner. Video: AP Vis mer

- Det er i hvert fall den tredje mest intense hetebølgen når du ser på dens geografiske fordeling og lengde, sier Beatriz Hervella, talskvinne for AEMET.

Ifølge Hervella har to tidligere hetebølger vart lenger. I 2015 var det en periode på 26 dager med ekstrem varme, mens hetebølgen i 2003 varte i 16 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer