Afghanistan:

Flere hundre døde
etter jordskjelv

Minst 1000 personer er døde etter at et jordskjelv natt til onsdag rammet østlige provinser i Afghanistan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

KATASTROFE: Minst 950 er døde etter jordskjelv øst i Afghanistan, ifølge Reuters. Video: TWitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jordskjelvet ble målt til en styrke på 6,1 og rammet hovedsakelig Paktia-provinsen øst i Afghanistan.

Nyhetsbyrået Reuters siterte ved 11-tiden en talsperson for myndighetene på at 950 personer var bekreftet omkommet, men nedjusterte litt over en time senere tallet til 920.

Ved 13.50-tiden er 1000 personer bekreftet omkommet, og ytterligere 1500 skadd, skriver Reuters.

Myndighetene har varslet at tallet trolig vil stige gjennom dagen, fordi deler av de rammede områdene ligger avsides til.

RUINER: Store områder er lagt i ruiner etter jordskjelvet som natt til onsdag rammet Afghanistan. Her fra Paktia-provinsen. Foto: Bakhtar News Agency via AP
RUINER: Store områder er lagt i ruiner etter jordskjelvet som natt til onsdag rammet Afghanistan. Her fra Paktia-provinsen. Foto: Bakhtar News Agency via AP Vis mer

99 prosent av innbyggerne i Paktia-provinsen er bønder. Mange bor i hus bygget av jord, sier seniorrådgiver for Røde Kors Norge i Asia, Torben Bjørke Henriksen til Dagbladet.

- Dette er mennesker som allerede lever på et eksistensminimum. Vi får inn rapporter om mange raserte hus, som betyr at de har mistet alt. Svært få har sparepenger - mange er tvert imot gjeldstynget, sier han om jordskjelvofrene.

- På felgen økonomisk

Myndighetene i Afghanistan har iverksatt en redningsaksjon og tar i bruk helikoptre for å nå fram til skadde og frakte mat og medisinsk utstyr.

FLYR SKADDE: Mennesker som har blitt skadd i jordskjelvet blir fløyet med helikopter fra de rammede områdene. Foto: Bakhtar State News Agency via AP
FLYR SKADDE: Mennesker som har blitt skadd i jordskjelvet blir fløyet med helikopter fra de rammede områdene. Foto: Bakhtar State News Agency via AP Vis mer

Samtidig har de bedt alle humanitære organisasjoner i landet om umiddelbar hjelp.

Bjørke Henriksen opplyser at de jobber med å sende ansatte til de rammede områdene, også fra Norges Røde Kors base i Kabul.

- Nå sender vi inn leger, sykepleiere og mye nødhjelpsmateriell som det er behov for. Alt fra kokekar til tepper og telt, slik at folk skal overleve de første kritiske timene og dagene.

SENIORRÅDGIVER: Torben Bjørke Henriksen i Røde Kors. Foto: Privat
SENIORRÅDGIVER: Torben Bjørke Henriksen i Røde Kors. Foto: Privat Vis mer

Seniorrådgiveren påpeker at jordskjelvet kommer på toppen av det som allerede er en allerede kritisk situasjon for menneskene i Afghanistan.

- Vi snakker om et land som er helt på felgen økonomisk, og der 95-96 prosent av befolkningen trenger hjelp fra før, sier Bjørke Henriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer