Flere hundre dommer kan bli opphevet

Saker som står på vent til jurybehandling, kan bli strøket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere hundre dommer for alvorlige kriminelle handlinger står i fare for å bli opphevet. Saker som står på vent til jurybehandling, kan bli strøket.

Dette kan bli konsekvensene dersom Høyesterett kommer fram til at juryen i lagmannsretten ikke kan avgjøre skyld uten å gi begrunnelse, skriver Aftenposten.

Høyesterett behandler nå en konkret ankesak begrunnet med at juryen har avsagt fellende kjennelse som ikke inneholder annen begrunnelse enn «ja» som svar på de spørsmål juryen ble forelagt.

I behandlingen vil Høyesterett mest sannsynlig støtte seg på en nylig avsagt dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som i januar fant at juryordningen i Belgia er i strid med menneskerettighetene.

- Høyesterett kan derfor komme fram til at dagens norske juryordning er i strid med menneskerettighetene. Hvis det skjer, står vi overfor en akutt og meget vanskelig situasjon, sier Tor Langbach, direktør i Domstolsadministrasjonen.

Både drapsdommer og andre alvorlige dommer kan bli opphevet, frykter Domstolsadministrasjonen og flere førstelagmenn. Men ingen tør spekulere i hvor langt bakover i tid den eventuelt vil få tilbakevirkende kraft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer