Flere hundre kan ha omkommet i uvær på Taiwan

Tyfonen Morakot utløste jordskred.

TATT AV JORDSKRED: Mer enn 90 mennesker er bekreftet døde i jordskred i Taiwan etter at tyfonen Morakot i natt traff landet. Filippinene og fastlands-Kina har også blitt rammet av uværet. Foto: REUTERS/SCANPIX
TATT AV JORDSKRED: Mer enn 90 mennesker er bekreftet døde i jordskred i Taiwan etter at tyfonen Morakot i natt traff landet. Filippinene og fastlands-Kina har også blitt rammet av uværet. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre landsbyboere er savnet og fryktes omkommet etter at tyfonen Morakot utløste jordskred i taiwanske landsbyer.
Uværet har krevd mer enn 90 dødsofre, blant dem minst 50 på Taiwan.

Men taiwanske redningsarbeidere har funnet rundt 700 overlevende i tre landsbyer sør på øya.

De ble i dag brakt i sikkerhet på høyereliggende områder, og skulle i morgen tidlig flys ut av katastrofeområdet.

Lee Chin-long fortalte i dag om hvordan «en vegg av slam og søle» jevnet landsbyen Hsiao Lin i Kaoshinang-regionen sør på Taiwan med jorda.

- Fra andre etasje i huset mitt så jeg at toppen av et fjell ganske enkelt løsnet og falt av, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

«Husene forsvant»

- Da jeg så det, begynte jeg å løpe. Nesten alle husene var forsvunnet, bare et par stykker sto igjen, fortalte han mens han forsøkte å komme til hektene i et mottak for katastrofeofre i byen Cishan, som er hovedkvarter for redningsarbeiderne.

Morakots herjinger har gått hardest ut over Taiwan.

Men den rammet også Filippinene, der 23 mennesker inntil i dag var funnet døde etter uværet, og Fastlands-Kina, der tallet på dødsofre var kommet opp i åtte.

De materielle ødeleggelsene er også enorme.

I Taiwan er skadene beregnet til mer enn sju milliarder taiwandollar (1,33 milliarder kroner), mens skadeomfanget på fastlandet foreløpig settes til 9,7 milliarder yuan eller 8,8 milliarder kroner.

Truer Tokyo

I Japan beveget tyfonen Etau seg i dag inn over de midtre delene av landet med kurs for hovedstaden Tokyo.

Japanske meteorologer advarte om styrtregn med fare for jordskred og oversvømmelser, få timer etter at landet ble rammet av et jordskjelv.

Både Japan og India ble i dag rammet av kraftige jordskjelv, som utløste frykt for at en tsunami skulle ramme Andamanøyene.

Skjelvet med sentrum nær øygruppen i Indiahavet ble målt til 7,6 på Richters skala, men det oppsto ingen kjempebølge.

Skjelvet i Japan hadde en styrke på 6,4, og krevde minst ett menneskeliv, da en kvinne ble begravd under en stabel tunge bøker.

Minst 110 kom til skade i rystelsene, som førte til at et japansk atomkraftverk måtte stanses og skapte store forstyrrelser i togtrafikken.

(NTB)