Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere hundre kilo traff jorda i natt

Klokka 18.48 i går føk satellitten GOCE over Nord-Trøndelag og Nordland. Like over midnatt traff den jorda.

GOCE: Satellitten GOCE (Gravity Field and Ocean Steady-State Circulation Explorer)  er en av de mest avanserte og unike satellittene som har blitt laget, ifølge Norsk Romsenter. I natt traff satellitten først atmosfæren og deretter falt flere store og tunge biter av den rett mot jorda. Foto: AP Photo/European Space Agency/ESA/Scanpix
GOCE: Satellitten GOCE (Gravity Field and Ocean Steady-State Circulation Explorer) er en av de mest avanserte og unike satellittene som har blitt laget, ifølge Norsk Romsenter. I natt traff satellitten først atmosfæren og deretter falt flere store og tunge biter av den rett mot jorda. Foto: AP Photo/European Space Agency/ESA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Satellitten GOCE (Gravity Field and Ocean Steady-State Circulation Explorer) ble skutt opp i 2009. I natt traff restene av den om lag ett tonn tunge satellitten jorda i en rasende fart.

Siden satellitten gikk i polar bane, kunne den ha falt ned i våre områder, ifølge Norsk Romsenter. I går klokka 17.31 fløy den over Finnmark. Klokka 18.48 føk den over Nord-Trøndelag og Nordland.

Traff jorda Men det skulle altså ta noen timer til før den falt så langt ned at den begynte å brenne og gikk i oppløsning.

- Satellitten falt ned i havet langt sør i Atlanteren, i nærheten av Falklandsøyene klokka 01.16 i natt norsk tid, opplyser avdelingsdirektør Terje Wahl ved Norsk romsenter overfor Dagbladet.

Deler av satellitten brant opp i atmosfæren, men langt fra hele, opplyser han.

- Satellitten veide cirka ett tonn, og det er blitt regnet ut at biter av den på til sammen mellom 200 og 300 kilo traff jorda. Det er ikke blitt rapportert at noen av disse bitene traff Falklandsøyene eller Argentina, sier Wahl.

- Bekymring Han forteller at det imidlertid lenge var uklart om satellitten ville treffe bebodd land.

- Den europeiske romorganisasjonen ESAs siste prognose var at satellitten trolig ville falle ned mellom Indonesia og Antarktis, men den klarte å holde seg flyvende litt til, og passerte Antarktis og falt ned mot Sør-Amerika. Det var litt bekymring på denne siste runden, for man visste at den passerte mange storbyer, men heldigvis gikk det som det pleier å gjøre og satellitten traff i havet.

Hvert år treffer mellom 20 og 40 tonn med deler fra satellitter eller rakettmotorer jorda, noe vi merker lite til, ifølge Norsk Romsenter.

Fungerte lenger enn ventet GOCE er en av de mest avanserte og unike satellittene som har blitt laget, ifølge Norsk Romsenter. Og den har gitt forskerne mye ny kunnskap blant annet om utviklingen av jordas havnivå, sirkulasjonsmønsteret til de store havstrømmene, og det første høyoppløselige kartet over grenselaget mellom jordas ytre skall og mantelen.

Ifølge Wahl hadde den norske bakkestasjonen Troll kontakt med satellitten bare en time før den falt ned i natt.

- Man har kunne følge den i alle omløp bortsett fra det aller siste omløpet.  Satellitten fungerte altså mye lenger enn vi hadde forventet, og fikk gjort målinger i atmosfæren helt ned til 120 kilometer over bakken. Dette er et område man tidligere har få målinger fra. Det er for høyt oppe for fly og for langt nede for satellitter, sier han.

- Men siden instrumentene på GOCE fungerte mens satellitten falt, har vi nå fått interessant informasjon om hvordan blant annet vinden er i dette området, fortsetter han.