Flere hundre lettkledde jenter tok til gatene

Bli med på miniskjørtmarsj gjennom Johannesburgs gater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det dukker opp i alle land: Folk (gjerne gamle menn) som mener at kvinner selv har seg selv å takke for at de ble voldtatt, fordi hun gikk utfordrende kledd.

Meningene blir som regel møtt med massive motargumenter om at det bare er voldtektsmannen som har skylda, og at folk må få gå i hva slags klær de vil. Det har også inspirert jenter i flere byer rundt om i verden til å ta til gatene i såkalte «tøsemarsjer».

Nå har det også skjedd i sørafrikanske Johannesburg. Byen sliter med voldsom kriminalitet, og særlig kvinner er utsatt. For en måneds tid siden ble to unge jenter utsatt for overgrep ved en taxiholdeplass, noe som utløste en debatt om at jentene var uansvarlige som gikk i miniskjørt.

Det fikk det til å tenne på alle plugger hos kvinnesakforkjemperne. Regjeringspartiet ANCs kvinneliga tok initiativet til en miniskjørtmarsj, og i dag var flere hundre ute i gatene i Johannesburg.

- Hvis du se kvinner som sexobjekter, så gjør du det uansett om de har på seg bukser eller skjørt. Det har ingenting å gjøre med hva du har på deg. Det har ikke noe med miniskjørtet å gjøre, sier Miranda Koma i ANCs kvinneliga.

Marsjen begynte ved taxiholdeplassen der overgrepene skjedde, og forflyttet seg gjennom byen.

- Menn kler seg i hva de vil, noen ganger går de toppløse med de store magene sine, noen ganger går de i skjorts. Ingen plager dem, ingen forteller dem hva de skal gå i, sier kvinneminister Lulu Xingwana.