- Flere hundre liter olje rett i hodet

Arild Michelsen er nok en tidligere oljearbeider med multippel sklerose.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SE OGSÅ: Giftgasser i fly truer sikkerheten

(Dagbladet.no:) Rett før jul avslørte Dagbladet.no at flere arbeidere i en liten turbinavdeling på Statfjord A opplevde å få MS-diagnose eller andre nerveskader tidlig på 90-tallet.

Dagbladet.no har også avslørt hvordan Statoil stanset undersøkelsen som kunne gitt svar på hvorfor turbinarbeiderne blir syke.

Flere har meldt seg

I kjølvannet av avsløringene er Dagbladet.no blitt kontaktet av en rekke turbinarbeidere som har MS-diagnose eller annen alvorlig skade på nervesystemet.

Det er ikke bare Statoil som har opplevd turbinarbeidere med slike helseplager. De skadde har jobbet på ulike felter og for ulike operatørselskaper i Nordsjøen.

Tidligere turbinmekaniker på Ekofisk, Arild Michelsen, har MS-diagnose. Han kan vise til en rekke ekponeringssituasjoner ved turbinene på Ekofiskfeltet. Spesielt trekker han fram en episode i turbinrommet på Eldfisk Bravo-plattformen i 1986.

- Under demontering av endedeksel på en gasskompressor ble hele sealoljetanken blåst ut. Jeg sto rett under og ble ordentlig gjennombløt fra flere hundre liter sealolje som traff meg rett i hodet. Hodebunnen ble gjennomtrukket av olje, forteller Michelsen.

MS-DIAGNOSE: Arild Michelsen er overbevist om at MS-sykdommen skyldes eksponeringsforholdene på Ekofisk. Foto: Privat/Håvard Ulven
MS-DIAGNOSE: Arild Michelsen er overbevist om at MS-sykdommen skyldes eksponeringsforholdene på Ekofisk. Foto: Privat/Håvard Ulven Vis mer

Arbeidsufør

Han fikk etter hvert diagnose multippel sklerose på Molde sykehus etter MR-røntgen og ryggmargsprøve.

Med tida førte svimmelhet, balanseproblemer og en dårlig fungerende høyre fot til at han måtte slutte i jobben. I tillegg til MS har Arild Michelsen diagnose KOLS.

- Jeg har søkt om yrkesskadestatus for både lunger og MS og har fått avslag hver gang. Kan ikke skader jeg har fått på sentralnervesystemet være forårsaket av alle skadelige eksponeringer på Ekofisk? Hvilken skade kan organofosfater og H2S-gass gjøre på sentralnervesystemet? undrer Michelsen.

Operatørselskapet ConocoPhillips har valgt å avstå fra å kommentere denne saken overfor Dagbladet.no.

Har du opplysninger om arbeidsforhold på turbiner offshore, skriv mail direkte til journalist Asle Hansen.

- Flere hundre liter olje rett i hodet