- Flere hundre millioner av FNs bistandspenger har gått til Assad-regimet

The Guardian har gransket FNs kontraksinngåelser siden borgerkrigen startet i 2011. 

VANSKELIG: FN sier det er vanskelig å sikre at bistandspenger som går til Syria brukes på rett måte, men at de gjør sitt beste for å kontrollere det. Foto: Sana / Reuters
VANSKELIG: FN sier det er vanskelig å sikre at bistandspenger som går til Syria brukes på rett måte, men at de gjør sitt beste for å kontrollere det. Foto: Sana / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Gjennom kontraktinngåelser med personer som jobber tett opp mot Syrias president Bashar al-Assad, har FN betalt flere hundre millioner til Assad-regimet gjennom bistandsprogrammer, skriver The Guardian.

Den britiske avisa har gransket FN-kontrakter i Syria og kommet fram til at organisasjonen siden 2011 har inngått avtaler med flere selskaper og organisasjoner som står oppført på EUs sanksjonsliste.

Blant de som har mottatt penger er blant annet det syriske, statlige oljeselskapet, Syrias nasjonale blodbank, Syria Trust, Al-Bustan Association og mobilselskapet Syriatel.

Millioner til organisasjon startet av Assads kone

Syria Trust skal ha mottatt 8,5 millioner dollar, over 70 millioner norske kroner. Den frivillige organisasjonen ble startet opp av Assads kone, Asma, i 2007. Asma skal stå på både USAs og EUs sanksjonsliste.

Videre skal FN ha betalt mer enn 13 millioner dollar direkte til regimet, som en satsning på jordbruk.

Det syriske landbruksdepartementet står ikke på noen sanksjonsliste, men EU har forbudt all handel i frykt for at pengene ikke skal brukes på riktig måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer