VANSKELIG: FN sier det er vanskelig å sikre at bistandspenger som går til Syria brukes på rett måte, men at de gjør sitt beste for å kontrollere det. Foto: Sana / Reuters
VANSKELIG: FN sier det er vanskelig å sikre at bistandspenger som går til Syria brukes på rett måte, men at de gjør sitt beste for å kontrollere det. Foto: Sana / ReutersVis mer

- Flere hundre millioner av FNs bistandspenger har gått til Assad-regimet

The Guardian har gransket FNs kontraksinngåelser siden borgerkrigen startet i 2011. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjennom kontraktinngåelser med personer som jobber tett opp mot Syrias president Bashar al-Assad, har FN betalt flere hundre millioner til Assad-regimet gjennom bistandsprogrammer, skriver The Guardian.

Den britiske avisa har gransket FN-kontrakter i Syria og kommet fram til at organisasjonen siden 2011 har inngått avtaler med flere selskaper og organisasjoner som står oppført på EUs sanksjonsliste.

Blant de som har mottatt penger er blant annet det syriske, statlige oljeselskapet, Syrias nasjonale blodbank, Syria Trust, Al-Bustan Association og mobilselskapet Syriatel.

Millioner til organisasjon startet av Assads kone

Syria Trust skal ha mottatt 8,5 millioner dollar, over 70 millioner norske kroner. Den frivillige organisasjonen ble startet opp av Assads kone, Asma, i 2007. Asma skal stå på både USAs og EUs sanksjonsliste.

Videre skal FN ha betalt mer enn 13 millioner dollar direkte til regimet, som en satsning på jordbruk.

Det syriske landbruksdepartementet står ikke på noen sanksjonsliste, men EU har forbudt all handel i frykt for at pengene ikke skal brukes på riktig måte.

The Guardian skriver også at FN har inngått avtaler med 258 andre syriske selskaper, hvorav flere skal være tilknyttet Bashar al-Assad eller folk som står ham nær. Her skal de utbetalte summene ligge på mellom 30 000 og 54 millioner dollar.

- Ekstremt utfordrende

Også Unicef og Verdens helseorganisasjon (WHO), som begge inngår i FN-systemet, skal ha betalt syriske selskaper med tilknytning til regimet henholdvis 267 933 og fem millioner dollar.

FN på sin side sier til avisa at de bare kan tildele penger til organisasjoner godkjent av den syriske presidenten.

- Det er en prioritering for oss å nå så mange sårbare sivilie som mulig. Valgene i Syria begrenses av en usikker kontekst. Det å finne selskaper og samarbeidspartnere som opererer i beleirede områder, og andre områder som er vanskelige å nå, er ekstremt utfordrende, sier en FN-talsmann.

FN understreker imidlertid at de gjør alt de kan for å sikre at pengene brukes på rett måte. Talsmannen sier også at de ikke er nødt til å følge hverken USAs eller EUs sanksjonsliste.