SØPPELBERG: Maldivene er vakre og et ettertraktet turistmål, men også utsatt for klimatrusselen. Her et søppelberg i hovedstaden Male. Foto: AFP / NTB scanpix
SØPPELBERG: Maldivene er vakre og et ettertraktet turistmål, men også utsatt for klimatrusselen. Her et søppelberg i hovedstaden Male. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

- Flere hundre millioner kan bli klimaflyktninger

Frykter FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre millioner mennesker vil trolig ha flyktet fra hjemmene sine på grunn av klimaendringer mot slutten av dette århundret, ifølge et utkast til en ny rapport fra FNs klimapanel.

Det er den britiske avisen The Independent som har fått tilgang til utkastet. Den omfattende rapporten, som omhandler konsekvensene av klimaendringene, legges fram i slutten av mars.

Hovedårsaken til de forventede flyktningstrømmene er stigende havnivå. I Øst- og Sør-Asia vil store menneskemengder bli nødt til å flytte hvis havnivåstigningen blir betydelig.

Klimaendringene vil indirekte også øke faren for væpnet konflikt, ifølge FNs klimapanel (IPCC). Grunnen er at den globale oppvarmingen trolig vil forårsake fattigdom og økonomiske kriser, som i sin tur kan utløse voldelige protester og borgerkriger.

Den globale matproduksjonen er ventet å synke 2 prosent hvert tiår resten av dette århundret, sammenlignet med nivået vi ville oppnådd uten klimaendringer. Samtidig anslås det at etterspørselen etter mat vil øke med 14 prosent hvert tiår fram til 2050.

Som en konsekvens av de andre problemene anslås det at verdens bruttonasjonalprodukt i 2100 vil være opptil 2 prosent lavere enn det ville vært hvis klimaendringene hadde vært unngått. Et slikt tap i 2012 ville tilsvart opptil 8.800 milliarder kroner.

Rapporten om klimaendringenes konsekvenser er andre del av IPCCs nye hovedrapport. Også flere andre medier har tidligere fått tilgang til lekkede utkast til delrapport to.

(NTB)

DÅRLIG LUFT: En bonde jobber på åkeren sin utenfor Hanoi i Vietnam, mens tjukk røyk fra en nærliggende sementfabrikk gjør lufta vanskelig å puste inn. Foto: Reuters / NTB scanpix
DÅRLIG LUFT: En bonde jobber på åkeren sin utenfor Hanoi i Vietnam, mens tjukk røyk fra en nærliggende sementfabrikk gjør lufta vanskelig å puste inn. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer