Flere hundre nordmenn kan være lurt

Tyskeren utga seg for å representere et kjent amerikansk reisebyrå. Politiet i Sverige har mottatt fem anmeldelser mot mannen, og flere hundre nordmenn kan ha blitt lurt av mannens annonser på nettauksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg var med på flere budrunder. Heldigvis hoppet jeg av, sier Tony Bjørnsen (45) fra Bergen, bosatt på Hamar, til Dagbladet.no.

Han fattet mistanke til annonsene som var signert Club Holiday.

- Det var så dårlige referanser. Jeg tok kontakt med folkene bak annonsen, og spurte om utsalgssteder i Norge. Det hadde de ikke, sier Bjørnsen.

Like etter mottok han e-post fra nettauksjonsformaet QXL Norge, som advarte om svindelen. Men Bjørnsen har sett tyskerens annonser på flere norske auksjonshus på nettet.

- Jeg har selv vært med på flere budrunder, sier han.

Tømte kontoen

QXL Norge varslet sine kunder straks de ble gjort kjent med svindelen. De er bare ett av flere norske nettauksjonsfirma som er blitt utnyttet av svindleren.

- Vi har strenge regler og rutiner for å godkjenne medlemmer hos oss. De er fulgt i dette tilfellet. Men vårt bindeledd, som sitter i Sverige, er selv blitt lurt, sier daglig leder Marius Franck i QXL Auksjon Norge AS til Dagbladet.no.

QXL er nå i konstant dialog med Reisegarantifondet, Klagenemnda for fritidsreiser, Økokrim og advokat, for å finne ut hvilke rettigheter kunder som har tapt penger på svindleren har.

- Vi føler et stort moralsk ansvar overfor de av våre kunder som er skadelidende, sier Franck.

Sjekker rutiner

QXL Norge har registrert et titalls vinnende bud på reisene. Av de Franck har vært i kontakt med er det bare en håndfull som har betalt.

- Vi har gjennomført 500 000 handler siden vi startet opp i Norge. Som på andre store markedsplasser vil det alltid være noen som ønsker å utnytte dette på uærlig vis. Dette er første gang vi registrer svindel av dette format på våre sider, sier Franck.

- Vi går nå nøye gjennom våre internrutiner. Blant annet er vi i kontakt med en service som kan stille garantier for kjøper såvel som selger.

Tømte kontoen

Svensk politi leter nå etter en tysker bosatt på Tenerife. Han skal ha lagt de forlokkende feriebillettene ut for salg hos flere nettauksjonsfirma. Vinneren av budrundene ble bedt om å betale ferien på forskudd til mannens konto.

Denne kontoen skal nå være tømt, ifølge svenske aviser. Da kundene ikke mottok billettene sine, tok de kontakt med det amerikanske reisebyrået Club Holiday. De kjente verken til salg av turene eller den tyske mannen bak annonseringen.

En svensk kvinnelig medhjelper av tyskeren har i avhør hos politiet i Göteborg fortalt at hun har formidlet reiser til hele 97 personer, deriblant 50 svensker. Resten av billettene skal, ifølge hennes forklaring, være solgt til nordmenn, skriver Expressen.