Flere hundre omkom

Minst 226 mennesker omkom i det kraftig jordskjelvet som rammet den nordøstlige delen av Marokko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det nasjonale nyhetsbyrået MAP ble hundrevis av andre skadd i skjelvet. Landsbyer utenfor havnebyen Al Hoceima er hardest rammet og antall ofre er ventet å stige. En lokal politiker frykter at 300 mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet, som er det verste som har rammet Marokko på over 40 år.

Mennesker ligger fortsatt begravet under sammenraste hus og sykehuset i byen er for lite til å kunne behandle alle de skadde.

En talsmann for sivilforsvaret forteller at landsbyen Ait Kamara er «fullstendig ødelagt», og at de fleste husene her var bygget av murstein laget av leire. To andre landsbyer i nærheten har også fått betydelige ødeleggelser.

I alt er mellom 300.000 og 400.000 mennesker berørt av jordskjelvet.

Mange norskmarokkanere

Svært mange av de 7-8.000 norskmarokkanerne som bor i Norge kommer fra dette området. Abdul Hamid er en av dem. Store deler av familien hans bor fortsatt i Hoceima, men alle kom fra skjelvet i god behold.

- Alle er i god behold, men de ble veldig skremt og ingen tør nå gå inn i husene sine av frykt for etterskjelv, forteller Hamid til NTB.

- Svært mange boliger utenfor for byen er ødelagt, men det skal ikke være så store skader inne i byen, sier Hamid, som var heldig og fikk tak i familien tidligere i dag.

Strømmen har gått mange steder og det er svært vanskelig å få tak i folk fordi alle oppholder seg i gatene, forteller han videre.

Turister

Norges ambassadør i Marokko, Arne Aasheim, sier til NTB at det er svært lite sannsynlig at det er norske turister i det jordskjelvrammede området. Ambassaden har imidlertid ikke oversikt over hvor mange som eventuelt befinner seg i området, eller om noen av dem er skadd.

- Vi har bare en norskmarokkaner på våre lister med adresse i Al Hoceima, men vi har ikke telefonnummeret hans og vi vet ikke om han er i området, sier ambassadør Aasheim.

Ifølge Sveriges honorære konsul i det jordskjelvrammede området er det lite trolig at nordiske borgere er rammet av skjelvet. Det skal ikke være norske turoperatører i området. De fleste utenlandske turistene drar til Marakesh og Agadir, opplyser Aasheim.

Skjelvet hadde ifølge fagfolk episenter i Gibraltarstredet ved innseilingen til Middelhavet. Det rammet området mens folk fortsatt lå og sov, og i havnebyen Al Hoceima løp mange mennesker ut i gatene. De første omkomne ble funnet i denne byen, som har rundt 70.000 innbyggere. Skadene her skal likevel være begrensede.

Etterskjelv

Hæren og en halvmilitær politiavdeling deltar i hjelpearbeidet sammen med den lokale redningstjenesten, etter ordre fra kong Mohammed VI. Helikoptre flyr inn utstyr som brukes i letingen og redningsoperasjonene. Etter det store jordskjelvet er det registret flere etterskjelv.

Amerikanske seismologer målte styrken på rystelsene til 6,5 på Richters skala, mens kolleger i Spania og Frankrike gjorde målinger som tyder på at det var noe svakere. Skjelvet kunne merkes i byen Fez, som ligger et godt stykke lenger inne i landet.

Tirsdagens jordskjelv var uansett betydelig sterkere enn det som rammet regionen i mai 1994, og som ble målt til 5,7 på Richter-skalaen.

(NTB)

40 ÅR: Skjelvet i Marokko er det kraftigste på flere tiår.