Flere hundre opposisjonelle arrestert

Pakistansk politi angriper advokater med tåregass og kølller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: 06.30: Pakistansk politi svinger køllene mot advokater som protesterer mot unntakstilstanden. Arrestasjonene av opposisjonspolitikere fortsetter.

(Dagbladet.no): Pakistan våknet i dag til tredje dag med unntakstilstand.

Nyhetene denne morgenen får innbyggerne kun fra regjeringslojale medieinstitusjoner, alle de private er lagt ned. Soldater og politi patruljerer gatene, og det er innført et forbud mot å samle seg i større grupper. Om de blir arrestert har de ingen rett på advokat. Det er krigslov som gjelder.

- Politiet banket opp advokater med køller da de kom til rettsbygningen i Karachi mandag morgen. Mange er arrestert, sier Akhtar Hussain, tidligere leder for advokatforeningen i Sindhprovinsen ifølge NTB.

I helga ble 500 opposisjonelle arrestert som ledd i det statsminister Shaukat Aziz kaller «preventive tiltak». 

Ifølge BBC har Aziz uttalt at unntakstilstanden skal fortsette «så lenge det er nødvendig».

Vestlig press

Britiske og amerikanske medier melder i dag at USA og Storbrittania er ventet å øke presset mot president Pervez Musharraf.

SLÅR MED KØLLER: Pakistansk politi slår til mot advokater i Karachi. Foto: AFPPHOTO/ Asif HASSAN/SCANPIX
SLÅR MED KØLLER: Pakistansk politi slår til mot advokater i Karachi. Foto: AFPPHOTO/ Asif HASSAN/SCANPIX Vis mer

«Musharraf advares: Hold valg og gå av som hærsjef», skriver The Guardian, som forteller at de to landene er ventet å kreve at valget fortsetter som planlagt, innen januar, og at han går av som hærsjef. Dersom presidenten ikke godtar premissene, vil landene, som er av Pakistans største støttespillere, trekke tilbake sin bistand til landet.

Pakistan er av USAs viktigste støttespillere i «kampen mot terror», og landet har mottatt minst 10 milliarder dollar, eller nesten 60 milliarder norske kroner, fra USA siden 2001.

- Noe av dette er direkte forbundet med kampen mot terror, sier USAs utenriksminister Condoleezza Rice ifølge BBC.

- Vi må bare vurdere situasjonen, sier Rice, som legger til at en «ikke kan vente at USA legger vekk eller ignorerer sine bekymringer rundt terrorismen».

- For å tekkes terrorisme

Da Musharraf erklærte unntakstilstand lørdag, begrunnet han dette med med et ønske om å tekkes økt terrorvirksomhet fra ytterliggående islamister og det han kaller innblanding fra rettsvesenet som han mener fører til en handlingslammet regjering.

- Jeg kan ikke tillate dette landet å begå selvmord, sa Musharraf.

Han appellerte også til det internasjonale samfunnet.

Flere hundre opposisjonelle arrestert

- Vær vennlig å forstå den kritiske situasjonen Pakistan og området rundt befinner seg i. Pakistan er på randen av destabilisering, sa presidenten lørdag.

Kritiskerne mener derimot ha innførte unntakstilstanden for å stramme grepet om landet, og sikre videre makt. En pågående høyesterettsbehandling skulle avgjøre Musharrafs gjenvlag i oktober var ugyldig på grunn av hans dobbelposisjon som president og øverstkommanderende i hæren. En konklusjon var ventet i de nærmeste dagene. Nå er høyesterettsjustitiarius Iftikhar Chaudry avsatt, og erstattet med Abdul Hameed Dogar, en tilhenger av Musharraf.

Flere hundre politifolk og soldater omringer i dag høyesterettsbygningen i hovedstaden Islamabad. Også i andre byer ble rettsbygningene sperret av.

Pakistans advokater har oppfordret til landsomfattende streiker og protestaksjoner etter at Musharraf innførte unntakstilstand i Pakistan lørdag.

ARRESTERER OPPOSISJONEN: I helge ble rundt 500 opposisjonelle arrestert. I dag fortsetter arrestasjonene.
TALER TIL FOLKET: President Pervez Musharraf har innført unntakstilstand i Pakistan. Under sin tale til folket ved midnatt begrunnet han avgjørelsen med at han ønsket å forhindre det han kaller Pakistans selvmord.