- Flere hundre registrert av hemmelig gruppe i Norge

Tidligere politiledere lønnet av USA for å overvåke nordmenn.

OVERVÅKNINGSKONTOR: Øverst i denne bygningen, bare noen meter fra USAs ambassade, lå kontorene til den hemmelige gruppen. Foto: LARS EIVIND BONES
OVERVÅKNINGSKONTOR: Øverst i denne bygningen, bare noen meter fra USAs ambassade, lå kontorene til den hemmelige gruppen. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV 2 Nyhetene avslører i kveld at en hemmelig etterretningsgruppe i Oslo på oppdrag fra USA har overvåket nordmenn systematisk i over ti år.

Blant de norske overvåkerne er flere tidligere polititopper og eks-ansatte fra Politiets sikkerhetstjeneste som har blitt lønnet av amerikanerne.

Gruppen, «Surveillance Detection Unit» (SDU), består ifølge TV 2 av 15-20 personer, og skal ha vært plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Antiterror Aktiviteten på det store kontoret skal ha pågått 24 timer i døgnet siden våren 2000. Den hemmelige overvåkningen har blant annet bestått av spaning og fotografering av mistenkelige personer og aktivitet.

SDUs hovedoppgave er ifølge TV 2 å forhindre at terrorister slår til mot amerikanske mål i Norge, først og fremst ambassaden og ambassadørboligen. Men verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller oslopolitiet skal ha gitt noen offisiell godkjenning til den USA-styrte aktiviteten.

- Politioperative tiltak - som spaning - er det kun norske politimyndigheter som skal utøve. Utover det vil vi ikke kommentere denne saken i kveld, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Oslopolitiet har observert personer fra den amerikanske ambassadens «egenbeskyttelse» i aksjon på gata, men disse episodene skal i seg selv ikke ha vært ulovlige.

Justisminister Knut Storberget ba i dag PST og Politidirektoratet om en full redegjørelse om hvilken kunnskap etatene har sittet på. Samtidig sår Utenriksdepartementet tvil om lovligheten til den ambassade-ledede aktiviteten, og antyder at ledelsen ved USAs ambassade vil bli kalt inn på teppet.

Mange hundre registrert Rapporter om mange hundre nordmenn, der en rekke personopplysninger framgår,  blir levert til ambassadens sikkerhetsoffiser og inne på ambassaden materialet analysert og deretter lagt inn i en database ved navn SIMAS (Security Incident Management Analysis System), ifølge TV 2.

Der blir opplysningene lagret i minst 25 år.

Amerikansk UD bekrefter overfor TV2 at en SDU-enhet er etablert i Norge og at enhetene bidrar med informasjon til SIMAS. Amerikanerne sier imidlert at virksomheten er avklart med norske myndigheter.

Dette ville justisministeren verken avkrefte eller bekrefte på direkte spørsmål i kveld.

- Det er viktig å komme til bunns i dette, sier Storberget.

Norsk anti-terrorsjef TV 2 opplyser å ha identifisert sju personer som jobber eller har jobbet for SDU-gruppen.

Det skal være Olaf Johansen, tidligere anti-terrorsjef i Politiets Overvåkningstjeneste, som har bygd opp og ledet etterretningsenheten. Han skal ha blitt rekruttert til den amerikanske ambassaden i Oslo like etter avgangen i 1997.

Allerede i 2003 skrev VG om Olaf Johansens forbindelse med den amerikanske ambassaden.

Ifølge avisen skulle Johansen og to andre tidligere kolleger ha jobbet som sikkerhetsrådgivere ved USAs ambassade. Her skal de hatt ansvaret for å bygge opp den sivile vaktstyrken, tatt sikkerhetsoppdrag og jobbet for å styrke båndene mellom PST og amerikanske etterretningstjenester, i første rekke CIA.

Johansen bekreftet at han jobbet for ambassaden, men stilte seg for sju år siden undrende til koblingen mellom hans eget og to kollegers engasjement ved ambassaden og de nære forbindelsene mellom PST og CIA.

- Jeg har hatt ansvar for å bygge opp et vaktkorps, og blant annet ansatt en del folk, sa Johansen til VG den gang.

Siden TV 2 brakte hysj-lederen fram i lyset igjen, har han nektet å kommentere kanalens opplysninger.

SDU-gruppens lokaler ble flyttet i sommer til et ukjent sted, ifølge TV 2 på grunn av av at kanalen da begynte å stille spørsmål om aktiviteten.

Dagbladet.no kommer med mer.

STYRT FRA AMBASSADEN: Kontoret til overvåkerne lå like ved USAs ambassade i Oslo, og hadde blant annet alarm som gikk direkte til ambassadens sikkerhetsfolk, ifølge TV 2.
STYRT FRA AMBASSADEN: Kontoret til overvåkerne lå like ved USAs ambassade i Oslo, og hadde blant annet alarm som gikk direkte til ambassadens sikkerhetsfolk, ifølge TV 2. Vis mer