- Flere hundre registrert av hemmelig gruppe i Norge

Tidligere politiledere lønnet av USA for å overvåke nordmenn.

OVERVÅKNINGSKONTOR: Øverst i denne bygningen, bare noen meter fra USAs ambassade, lå kontorene til den hemmelige gruppen. Foto: LARS EIVIND BONES
OVERVÅKNINGSKONTOR: Øverst i denne bygningen, bare noen meter fra USAs ambassade, lå kontorene til den hemmelige gruppen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): TV 2 Nyhetene avslører i kveld at en hemmelig etterretningsgruppe i Oslo på oppdrag fra USA har overvåket nordmenn systematisk i over ti år.

Blant de norske overvåkerne er flere tidligere polititopper og eks-ansatte fra Politiets sikkerhetstjeneste som har blitt lønnet av amerikanerne.

Gruppen, «Surveillance Detection Unit» (SDU), består ifølge TV 2 av 15-20 personer, og skal ha vært plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Antiterror Aktiviteten på det store kontoret skal ha pågått 24 timer i døgnet siden våren 2000. Den hemmelige overvåkningen har blant annet bestått av spaning og fotografering av mistenkelige personer og aktivitet.

SDUs hovedoppgave er ifølge TV 2 å forhindre at terrorister slår til mot amerikanske mål i Norge, først og fremst ambassaden og ambassadørboligen. Men verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller oslopolitiet skal ha gitt noen offisiell godkjenning til den USA-styrte aktiviteten.

- Politioperative tiltak - som spaning - er det kun norske politimyndigheter som skal utøve. Utover det vil vi ikke kommentere denne saken i kveld, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer