AMERIKANSKE SOLDATER: Hemmelige dokumenter blir nå avslørt. De avslører en rekke alvorlige krigshendelser i Afghanistan. Foto: REUTERS/Bob Strong
AMERIKANSKE SOLDATER: Hemmelige dokumenter blir nå avslørt. De avslører en rekke alvorlige krigshendelser i Afghanistan. Foto: REUTERS/Bob StrongVis mer

Flere hundre sivile drept i urapporterte hendelser

Amerikanske Nato-ledere skal ha skjult hendelser der flere hundre sivile er drept i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Avsløringene av hemmeligstemplede militære dokumenter fra krigsoperasjonene i Afghanistan avslører en rekke svært alvorlige hendelser og krigshandlinger.

Urapporterte drap I dokumentene, som stammer fra Wikileaks, kommer det blant annet fram at den amerikansk-ledede koalisjonen i Afghanistan har drept flere hundre sivile mennesker i hendelser som aldri er blitt rapportert.

Det kommer også fram at Nato-ledere frykter at Pakistan og Iran forer Taliban-opprøret. Dokumentene stammer fra en av de største lekkasjene i amerikansk militærhistorie.

Noen av disse hendelsene skal stamme fra kontroversielle luftangrep, som er blitt etterfulgt av skarpe protester fra den afghanske regjeringen.

Undervurderte tall Det er erkjent at minst 195 sivile er drept og 174 skadet i slike hendelser, men det antas at tallene er undervurderte og at flere diskutable hendelser er unnlatt rapportert av soldater på bakken.

Det er rapportert i loggene om blodige og feilaktige angrep på sivile, deriblant et fransk angrep på en buss full av barn i 2008 der åtte barn ble skadet. En amerikansk patrulje skal samme år ha skutt med maskingevær mot en buss og skadet og drept 15 av passasjerene.

Skjult beviser Den britiske avisen The Guardian skriver at dokumentene avslører at hemmelige Nato-ledede spesialstyrker har jaktet, pågrepet og fengslet Taliban-ledere uten rettergang. Det kommer fram at amerikanerne har skjult beviser for at Taliban har dødelige bakke-til-luft våpen.

Dokumentene forteller at koalisjonen i økende grad bruker ubemannede droner med dødelige våpen for å jakte og drepe Taliban-mål, og at disse operasjonene blir fjernstyrt fra en base i Nevada. Dette er imidlertid kjent fra tidligere.

Vegbomber dreper flere Taliban skal på sin side stå bak en økende nedslakting av sivile og vestlige soldater med en massiv og sterkt økende bruk av vegbomber.

Mer enn 2000 sivile skal ha mistet livet etter å ha blitt rammet av vegbombene.

Det er de tre avisene New York Times, The Guardian og Der Spiegel har i natt publisert en rekke artikler basert på hemmeligstemplede militære dokumenter som omhandler en lang rekke operasjoner i Afghanistan.

144 priser på hoder Loggene skal avsløre 144 hendelser der det er satt forskjellig pris på hodene til sivile, kategorisert som «blå» og «hvite», i militær sjargong, avhengig av størrelse på «belønningen».

Et stort antall hendelser skal handle om soldater fra koalisjonen som har skutt ubevæpnede sjåfører og motorsyklister, noe som er blitt forsvart med at soldatene måtte beskytte seg mot selvmordsbombere.

The New York Times skriver at den føderale amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har utbredte paramilitære operasjoner i Afghanistan. Enheten skal iverksette bakholdsangrep, de gir ordre om luftangrep og leder natt-angrep. Fra 2001 til 2008 skal CIA ha betalt budsjettet for den afghanske etterretningsorganisasjonen, og drevet denne som et underbruk av CIA. 

Fra Bush-tiden Selv om Det hvite hus fordømmer lekkasjen, benekter de ikke ektheten av dokumentene, som stort sett er fra tiden da George W. Bush var president og sto for en politikk som Barack Obama sterkt kritiserte i valgkampen.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver James Jones har understreket at dokumentene er fra tiden før Obama-administrasjonen utarbeidet en ny strategi for Afghanistan.

- President Obama kunngjorde en ny strategi med kraftig økning i ressursene til Afghanistan og økt fokus på al-Qaidas og Talibans kjerneområder i Pakistan, nettopp på grunn av den alvorlige situasjonen som hadde utviklet seg i løpet av flere år, sier han.

• Finner du dokumenter som viser til hendelser der norske soldater har vært involvert? Send lenke eller faksimile til Dagbladet på 2400@db.no.

- President Obama kunngjorde en ny strategi med kraftig økning i ressursene til Afghanistan og økt fokus på al-Qaidas og Talibans kjerneområder i Pakistan, nettopp på grunn av den alvorlige situasjonen som hadde utviklet seg i løpet av flere år, sier han.

TRUFFET: Amerikanske soldater er rammet av en vegbombe i nærheten av Kandahar 23. juli i år. Foto: REUTERS/ Bob Strong
TRUFFET: Amerikanske soldater er rammet av en vegbombe i nærheten av Kandahar 23. juli i år. Foto: REUTERS/ Bob Strong Vis mer