Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere hundre skadd - stenger bruer i Istanbul

Opptøyene fortsetter i Tyrkia i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre dag på rad skyter tyrkisk politi i formiddag med tåregass moty demonstranter i Istnabul.

Lørdag morgen samlet folk seg igjen på Taksim-plassen i sentrum av Tyrkias største by for å protestere mot regjeringen til statsminister Recep Tayyip Erdogan, som har sittet ved makten i over ti år.

Demonstrasjonene i Tyrkia startet som en protest mot utbyggingen av en grønn lunge i Istanbul, men har utviklet seg til å bli et sterkt uttrykk for misnøye med regjeringen og Tyrkias utvikling.

Både i Istanbul og Ankara ble det fredag meldt om voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, og uroen fortsatte lørdag.

Stenger bruer Myndighetene har kalt inn politistyrker fra flere andre steder i landet, og deler av Istanbul er sperret av, blant annet flere av byens kjente bruer.

Ifølge BBC marsjerte hundrevis av mennesker over Bosporos-brua i Istanbul lørdag morgen.

Mange skadd Mange er skadd i gatekampene, der politiet har brukt tåregass, vannkanoner, batonger og pepperspray. Rundt ti personer ble fredag brakt til sykehus. En ung kvinne måtte opereres som følge av hodeskader. Over 60 personer er pågrepet.

Uroen begynte på Taksim-plassen i sentrum av Istanbul, der myndighetene planlegger å sanere et grøntområde for å bygge et større kjøpesenter.

Men uroen spredte seg raskt til hovedstaden Ankara, samt til byene Bodrum, Konya og Izmir.

- Politiovergrep USA har uttrykt bekymring for Tyrkias måte å håndtere uroen på, og Amnesty International har rettet hard kritikk mot metodene til tyrkisk politi.

En svensk-tyrkisk student sier at flere hundre er skadd og at demonstranter er blitt mishandlet av politiet.

- I går ble alle som kom i grupper på fire eller flere, arrestert. Mine venner ble tvunget til å late som om de gikk alene eller to og to, sier kvinnen til nyhetsbyrået TT.

 LØRDAG FORMIDDAG I ISTANBUL:  Opptøyene i tyrkiske storbyer fortsetter med full tyngde i formddag. Her i Taksim-kvartalet i sentrum av landets største by Istanbul. Flere hundre skal være skadd, og myndighetene har nå stengt bruer mellom bydelene. FOTO: BULENT KILIC, AFP/NTB Scanpix.
LØRDAG FORMIDDAG I ISTANBUL: Opptøyene i tyrkiske storbyer fortsetter med full tyngde i formddag. Her i Taksim-kvartalet i sentrum av landets største by Istanbul. Flere hundre skal være skadd, og myndighetene har nå stengt bruer mellom bydelene. FOTO: BULENT KILIC, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Hun befinner seg i Sverige, men har hatt kontakt med demonstranter hele natten via telefon og internett.

- Folk er lei av regjeringen og at den vil kontrollere innbyggerne, sier hun.

Ny alkohollov Dagens tyrkiske regjering har sitt utspring i partiet AKP, som har islamistiske røtter.

Demonstrantene er kritiske til at samfunnet går i verdikonservativ retning, noe som blant annet gjenspeiles i landets nye alkohollov. Mange er også kritiske til myndighetenes håndtering av krigen i nabolandet Syria.

Tyrkia er et politisk splittet land, der skillelinjene blant annet går mellom islamistiske og sekulære strømninger. De siste årene har det imidlertid vært lite sosial uro i landet.

(NTB-TT-AFP).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media