Flere hundre skal være skadd i Teheran

Harde sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter.

HARDT MOT HARDT: Teheran er tungt bevoktet av sikkerhetsstyrker som skal slå ned på demonstranter i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX
HARDT MOT HARDT: Teheran er tungt bevoktet av sikkerhetsstyrker som skal slå ned på demonstranter i dag. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag var det varslet flere store demonstrasjoner i Teheran. Tusenvis av Mousavi-tilhengere barket sammen med sikkerhetsstyrker og politi like ved Revolusjonsplassen i sentrum av Teheran.

Ved 1730-tiden er det kommet ubekreftede meldinger om at Mousavi vil tale.
Ifølge Sky News skal Mirhossein Mousavis tilhengere ha satt fyr på hovedkvarteret til Mahmoud Ahmadinejad.

Tåregass og vannkanoner
Sikkerhetsstyrkene brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene. Enkelte av demonstrantene skal ha slått tilbak og satt fyr på militiaens motorsykler, melder AP.
Helikoptre sirkler over Irans hovedstad, mens ambulansene uler i gatene.

Ved 17-tiden har det kommet ubekreftede meldinger om at flere av soldatene nå nekter å kjempe mot folkemassene. Andre ubekreftede meldinger går ut på at politiet skyter varselsskudd i lufta for å advare demonstrantene.

Det har også kommet meldinger om at sykehusene i Teheran rapporterer om at de har fått inn hundrevis av sårede etter sammenstøtene.

Drept av bombe
Ifølge AP ble en person drept og to skadd etter at en bombe eksploderte ved gravstedet til Ayatolla Khomeinis gravsted i Teheran.
Ifølge BBC var det en selvmordsbombeaksjon.

Dette er den største konflikten i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979.

Øyenvitner har fortalt om harde sammenstøt nær Revolusjonsplassen midt i Teheran etter at flere tusen demonstranter ropte «Død over diktatoren! Død over diktaturet!»

Soldater skal være skadd
Det har kommet ubekreftede meldinger om at 400 soldater i sikkerhetsstyrkene er skadd etter sammenstøt med demonstrantene. På grunn av sensuren i Iran er det vanskelig å få bekreftet.

Da ayatolla Ali Khamenei talte til folket under fredagsbønnen i går ba han om ro.

Det var på forhånd varslet to demonstrasjoner i dag, på tross av Khameneis advarsler i går, melder CNN. Sterkt bevæpnet politi hadde på forhånd sperret av Revolusjonsplassen for å hindre demonstrantene.
50-60 demonstranter skal ha blitt banket opp av politiet under sammenstøtene. Dagens demonstrasjoner er de mest voldelige til nå, etter valget.

BBCs reporter ved Enghelab-plassen sier det hele er en stor operasjon som inkluderer militærpolitiet, antiopprørspoliti og Basij-militsen. Universitetet i Teheran ligger like ved, og her har et tusentalls demonstranter møtt opp.