Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere hundre Taliban-fanger drept i opprør

Flere hundre fanger ble drept da amerikanske bombefly, tanks og raketter fra Nordalliansen ble satt inn for å slå ned et fangeopprør på Qala-e-Jhangi-fortet utenfor Mazar-i-Sharif.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fangene var pakistanere, tsjetsjenere og arabere som har slåss sammen med Taliban i Kunduz, men som overga seg til Nordalliansen lørdag. Pentagon bekrefter at amerikanske kampfly ble satt inn og slapp bomber over den sørlige delen av fortet, hvor de fleste av opprørerne befant seg. 40 soldater fra de amerikanske spesialstyrkene ble også satt inn.

Opprøret startet da en av fangene drepte en av vaktene med en håndgranat, og avvæpnet de øvrige vaktene.

Før opprøret ble mellom 400 og 600 Taliban-allierte holdt fanget på fortet, alle mistenkt for å ha kontakt med Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk.

Fengslet ligger inne i et stort fort som ble bygd på 1800-tallet, og «eies» av krigsherren Abdul Rashid Dostum.

Massakrert

Utenlandske Taliban-allierte er ofte blitt mishandlet og drept etter at de har måttet gi tapt for Nordalliansen. Da Nordalliansen rykket inn i Mazar-i-Sharif, skal rundt 600 utenlandske soldater være blitt massakrert.

En rekke journalister, bl.a. fra nyhetsbyrået Reuters og franske AFP, var til stede da fangeopprøret brøt ut. I tillegg var en amerikansk observatør og representanter fra Afghanistans Røde halvmåne inne på fortområdet.

Vitner forteller at en amerikaner ble drept i opprøret. En talsmann for Pentagon avviste i går at det dreide seg om en av deres menn.

Mistet kontrollen

Taliban har nå helt mistet kontrollen over Kunduz. Den usbekiske krigsherren Dostum rykket i går inn i byen.

Tidlig ble det meldt at hans styrker hadde kontroll over 70 prosent av Kunduz. Seinere sa imidlertid en talsmann for Dostum at det var oppnådd enighet om at den tadsjikiske krigsherren Mohammed Daoud skal innta byen fra øst, og at Dostum skal stanse framrykkingen fra vest.

Denne «enigheten» er trolig nok et signal om rivalisering mellom de forskjellige fraksjonene i den løst sammensatte Nordalliansen, i dette tilfellet Dostum og Daoud, som begge vil ha kontroll over Kunduz.

Denne avtalen betyr også at Kunduz' endelige fall ikke vil være klart før i løpet av dagen.

FLYKTER FRA KULEREGNET: En soldat fra Nordalliansen som ble såret i kampene som oppsto da fangene i Qala-i-Jhangi-fortet gjorde opprør...Alle foto: REUTERS/Scanpix
...vil vekk og i sikkerhet.
Men smertene fra skuddsårene gjør det ikke lett å komme over den lave muren på taket...
... men til slutt kommer han seg endelig over, og i sikkerhet.
Hele Norges coronakart