Flere hundre tusen husløse etter syklonen «Alia»

Minst 120 omkommet i Bengalbukta.

HAVET STEG FIRE METER: Flere hundre tusen mennesker er husløse, minst 120 døde, etter at den tropiske syklonen "Alia" herjet Bengalbukta. Foto: SCANPIX
HAVET STEG FIRE METER: Flere hundre tusen mennesker er husløse, minst 120 døde, etter at den tropiske syklonen "Alia" herjet Bengalbukta. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Store redningsaksjoner er iverksett i Bangladesh og India etter at syklonen Alia feide over Bengalbukta. Rundt 120 mennesker er så langt registrert omkommet, flere hundre er skadd og flere hundre tusen gjort husløse.

Havet steg med hele 4 meter da syklonen nådde land i Bengalbukta mandag. Det var tirsdag meldt om minst 116 døde, mange av dem barn som druknet i flomvannet.

Myndighetene i Bangladesh opplyser at situasjonen er alarmerende, de frykter også at antallet døde vil stige.

Hjelpearbeidere som ikke ønsker å stå fram med navn, sier til nyhetsbyrået Reuters at de frykter at flere hundre mennesker kan ha omkommet i syklonen.

Mange tusen avskåret

Rundt 500.000 innbyggere i Bangladesh er evakuert til midlertidige tilfluktsområder, og rundt 430.000 var tirsdag fortsatt avskåret fra omverdenen.

- Befolkningen på avsidesliggende øyer er verst rammet, og vi kommer ikke fram til dem på grunn av det opprørte havet, opplyser minister for katastrofehåndtering, Abdur Razzak

- Hæren flyr inn matvarer og andre forsyninger med helikoptre til havet roer seg, opplyser han.

Flere hundre mennesker er skadd i stormen, som herjet et område der det bor rundt tre millioner mennesker.

- Hundrevis av kilometer med vei er blitt rasert, forteller Razzak.

Hardt rammet

Alia rammet et området som for to år siden ble rasert av en annen syklon. I november 2007 gjorde sykloen Sidr store ødeleggelser i området. Den gang mistet 3.500 mennesker livet i uværet, og en million ble husløse.

Mange var fortsatt ikke kommet til hektene, og de er derfor ekstra sårbare etter de nye herjingene.

Uværet rammet også den indiske storbyen Kolkata, hvor trær og strømmaster blåste over ende.

Indiske myndigheter i Vest-Bengal opplyser at minst 29 mennesker er registrert omkommet, og at det er iverksatt redningsoperasjoner for over 400.000 mennesker som er strandet i deltaregionen Sundarban.

Situasjonen for mange bønder både i Bangladesh og India blir karakterisert som kritisk. Mange mistet avlingene som sto klare til å bli høstet.

- Allah har tatt alt fra meg. Jeg er blitt fattig, fastslår bonden Mohar Ali.


(NTB)