Flere hundre tusen lakseyngel ble drept

- Det er ikke første gang, men nå er det nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag tidlig ble mellom 500 000 og en million lakseyngel utslettet da det oppsto en teknisk feil på Trollheim kraftstasjon.

Vannstanden sank dramatisk

På kort tid sank vannstanden fra 23 til tre kubikkmeter per sekund.

Surnadal Elvaeigarlag er svært oppgitte og sier til Dagbladet.no at det ikke er første gang dette skjer.

- De hadde en driftstans på et meget uheldig tidspunkt. Det er ikke første gang dette skjer og blir sikkert ikke siste gang. Vi er i en veldig kritisk situasjon hvor flere hundre tusen yngel sannsynligvis er borte, sier lederen for Surnadal Elvaeigarlag, Georg Solem til Dagbladet.no.

Får store konsekvenser

Så langt har han ikke rukket å regne på hvor mye dette vil koste, men han er ikke i tvil om at dette er et stort tap.

- Dette vil få store ringvirkninger. Vi velger sannsynligvis å gå til søksmål. Statkraft setter ut 60 000 yngel i året etter avtale og nå kan det bli snakk om å sette ut ekstra yngel. Flere årsklasser er borte allerede, forklarer Solem.

FLERE HUNDRE TUSEN DREPT: Arne O. Sæter som leder Samarbeidsorganet for Surna viser fram noen av lakseyngelen som måtte bøte med livet i dag tidlig. Foto:  Surnadal Elvaeigarlag
FLERE HUNDRE TUSEN DREPT: Arne O. Sæter som leder Samarbeidsorganet for Surna viser fram noen av lakseyngelen som måtte bøte med livet i dag tidlig. Foto: Surnadal Elvaeigarlag Vis mer

- Nå er det nok

Han sier at dette har skjedd flere ganger før, blant annet var det to tilfeller i 2005.Den gang ble Statkraft anmeldt og ilagt en millionbot.

- Det er ikke første gangen dette skjer, men nå er det nok. Vi vil ha slutt på dette rett og slett. Surna er et nasjonalt vassdrag. Vi har allerede svært strenge restriksjoner. Vi vil vurdere å endre disse etterhvert.

Solem har sittet i møter med representanter for kraftverket i dag og sier at møtevirksomheten vil fortsette neste uke.

- Kommunikasjonen har vært veldig god. De deler vår reaksjon og er veldig lei seg for det som har skjedd.

Flere hundre tusen lakseyngel ble drept