Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere hundre vil ha rett på bistandsadvokat

De aller fleste, kanskje alle som var på Utøya under drapshandlingene, vil ha rett til bistandsadvokat. Det samme vil pårørende til drepte og skadde på Utøya og i regjeringskvartalet.

VIKTIG MED BISTAND: Alle som på forskjellig måte er blitt utsatt for terrorangrepet til Anders Behring Breivik vil trolig ha rett til å få oppnevnt bistandsadvokat. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
VIKTIG MED BISTAND: Alle som på forskjellig måte er blitt utsatt for terrorangrepet til Anders Behring Breivik vil trolig ha rett til å få oppnevnt bistandsadvokat. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er straffeprosessloven som regulerer retten til bistandsadvokat. Rettighetene er beskrevet i kapittel 9a og paragraf 107 a.

De som var på Utøya vil være fornærmede i denne saken, og har dermed trolig rett til å få oppnevnt bistandsadvokat ettersom de er blitt truet av drapsmannen eller er blitt skadet i forbindelse med skytingen.

I saker hvor noen under 18 år er død som følge av en straffbar handling, har den som hadde foreldreansvar, rett til å få oppnevnt bistandsadvokat. I andre tilfeller der noen er død som følge av en straffbar handling, kan bistandsadvokat oppnevnes for etterlatte når særlige forhold tilsier at det er behov for det.

- Flere hundre Advokat Siv Hallgren i Advokatfirmaet Elden er leder for Advokatforeningens utvalg for bistandsadvokater. Hun sier til Dagbladet at det er helt åpenbart at det vil være flere hundre personer i denne saken som har rett til å få oppnevnt bistandsadvokat.

- Jeg vil i første omgang anbefale folk om å oppsøke en advokat for å få hjelp med dette. Nytt av året er at vi har fått en ordning med faste bistandsadvokater som oppnevnes av domstolene over hele landet, sier Siv Hallgren.

- Viktig Det er flere gode grunner for å få oppnevnt en bistandsadvokat i en så alvorlig sak som terrorsaken på Regjeringskvartalet og på Utøya.

- Bistandsadvokatene skal ivareta fornærmedes og etterlattes interesser i forbindelse med etterforskingen og hovedforhandlingen i saken. Det er viktig med tanke på fornærmedes og pårørendes rett til erstatning. De har kommet i en svært belastende sak der de med fordel bør ha faglig juridisk hjelp.

- Ved hjelp av en bistandsadvokat er det mulig å få mer informasjon om hva politiet foretar seg i etterforskningen og eventuelt hvorfor. Bistandsadvokatene har rett på innsyn i sakens dokumenter. Forøvrig vil politiet kunne bli avlastet hvis pårørende og fornærmede kan gjøre sine henvendelser via bistandsadvokatene, sier advokat Siv Hallgren.

Ny forskrift Advokatfirmaet Elden har allerede begynt ved å sette ned en egen gruppe advokater som får i oppgave å bistå pårørende og fornærmede etter terroristangrepet sist fredag.

Når straffesaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik kommer opp til hovedforhandling, vil det være praktisk at et mindre antall bistandsadvokater følger rettsforhandlingene i retten på vegne av flere klienter.

Ny forskrift om faste forsvarere og bistandsadvokater ble vedtatt i statsråd 4. mars 2011. Bestemmelsen svarer til § 103 om faste forsvarere og innebærer at en av de faste bistandsadvokatene skal oppnevnes hvis fornærmede eller etterlatte ikke ønsker en bestemt advokat.

ANBEFALER: Leder Siv Hallgren for Advokatforeningens utvalg for bistandsadvokater råder pårørende og fornærmerede i terrorsaken om å oppsøke en bistandsadvokat.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
ANBEFALER: Leder Siv Hallgren for Advokatforeningens utvalg for bistandsadvokater råder pårørende og fornærmerede i terrorsaken om å oppsøke en bistandsadvokat. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer