Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere hus i fare etter jordras

Største vannføringen på 20 år i Hobøl. 84-åring og ektepar i 30-årene er evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du tips eller bilder? Send epost, SMS/MMS til 2400, eller ring oss på 24 00 00 00
(Dagbladet.no): Politiet fikk klokka 20.41 i kveld melding om at det har gått et større jordras nord i Hobøl kommune. Det skjedde like sør for Mjærvann i Tomter, ved riksvei 120 og nedover mot Hobøl-elva. 

- Det ser ikke ut til at noen er tatt av raset, men to hus står i faresonen for å rase ut, sier Leif Olav Holten, operasjonsleder ved Follo Politidistrikt.

Beboerne i disse husene, ei 84 år gammel dame, samt et ektepar i 30-årene, er evakuert.

-
De to husene ligger helt på raskanten, 30-40 meter overfor elva, sier Truls Berg, overingeniør i Statens Vegvesen. Han befinner seg nå på stedet.

Brannvesen, ambulanser og politi var på stedet i kveld.

Geolog på vei

Raset er 25 meter bredt og 100 meter langt.

- En geofysiker har akkurat undersøkt stedet. Det er lite sannsynlig at raset vil utvide seg, men det kan være sjanse for et nytt ras på det samme rasstedet. Hvis det blir et nytt ras så er de to husene som er evakuert i stor fare, sier operasjonsleder Per Olav Tjore til Dagbladet.no i natt.

Riksvei 120 er stengt. Ifølge politiet er det skiltet omkjøring. Politiet vil holde vakt på rasstedet i natt.

JORDSKRED: Politi, brannvesen og ambulanse rykket ut til det jordrasrammede området i Hobøl i Østfold i kveld. Tre personer er evakuert. FOTO: René Depuis
JORDSKRED: Politi, brannvesen og ambulanse rykket ut til det jordrasrammede området i Hobøl i Østfold i kveld. Tre personer er evakuert. FOTO: René Depuis Vis mer

- Det er vannvittig høy vannføring her. Det er visst et større område som har sklidd ut, sier et vitne på stedet til Dagbladet.no.Han beskriver situasjonen som relativt rolig akkurat nå.

Stor vannføring

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ikke fått inn noen meldinger om raset.

- Men jeg vet at det har vært svært stor vannføring i Hobøl-elva i dag, faktisk den største på 20 år, sier Erik Holmqvist, hydrolog i NVE. 

På det verste i dag gikk det mellom 80 og 90 kubikkmeter vann i sekundet.

- Det er mye vann i hele elva, og veitrafikksentralen har sendt ut en bil for å se om det kan være fare for ras andre steder, opplyser Tjore.

Regn og snøsmelting har gitt flomtilstander flere steder på Sør- og Østlandet i dag, melder direktoratet. Flommen ventes å kulminere i løpet av kvelden eller natta. Det er ventet kjøligere vær og nedbør i morra.

Er isolert

Tove Riiser fra Riiser gård i Hobøl er isolert på grunn av vannmengdene i Hobølelva i kveld.

image: Flere hus i fare etter jordras

- Barna mine må bo hos venner og familie i natt. De kom seg ikke hjem fra skolen på grunn av vannet, sier hun til Dagbladet.no.

Hun forteller til Smaalenene.no at hun kjørte barna til skolebussen med traktor i dag tidlig, men nå er det for mye vann på veien til gården at det er umulig å kjøre.

- Vi bor heldigvis høyt opp, så dette er bagateller i forhold til hva andre opplever med været, sier hun til Dagbladet.no.

Sjekk veiforholdene i Østfold her.

Dagbladet.no kommer med mer.


EVAKUERING: En 84 år gammel kvinne og et ektepar i 30-åra måtte evakueres fra sine hjem i kveld.
STENGT VEI: Riksvei 120, som er flommet over, er stengt inntil videre.
PÅ KANTEN: Dette huset balanserer helt på kanten av raset. Hvis det kommer et nytt ras, vil huset være svært utsatt, opplyser politiet.
STORE KREFTER: Raset dro med seg flere trær i sin ferd ned skråningen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media