Kongsberg-drapene

Flere hypoteser om motiv

Politiet har intervjuet et tjuetalls personer, og etterforsker bredt etter drapene i Kongsberg.

TRAGISK: Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand beskriver hendelsene i Kongsberg som tragiske. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet har flere hypoteser når det kommer til motiv etter at fem personer ble drept og to såret i Kongsberg onsdag kveld. En 37 år gammel mann er pågrepet og siktet etter drapene.

- Vi etterforsker bredt. Det gjelder både hva som har skjedd, motiv og annet, sier politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til Dagbladet.

Politiet bekreftet overfor NTB torsdag morgen at den siktede for drapene på Kongsberg brukte også andre våpen i tillegg til pil og bue.

Til Dagbladet opplyser Svane Mathiassen at den siktede erkjenner de faktiske forhold i saken, med opplyser at han foreløpig bare har vært i et innledende avhør. Det er uklart om han er forelagt spørsmål om straffskyld. Mannen er kjent for politiet fra tidligere.

Tidligere i dag meldte det danske nyhetsbyrået Ritzau at mannens forsvarer, Fredrik Neumann, opplyste at hans klient ville bli framstilt for varetektsfengsling torsdag. Ifølge Svane Mathiassen er det ikke avklart om fengslingsmøtet vil finne sted torsdag eller fredag.

Svane Matiassen vil ikke gå i detalj om det innledende avhøret.

Det var TV 2 som første meldte at mannen erkjenner forholdene.

Fredrik Neumann, forsvareren til den siktede mannen i 30-åra, bekrefter torsdag morgen overfor Dagbladet at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen.

- Jeg kan bekrefte det, og jeg kan ellers ikke si noe annet, sier han til Dagbladet.

Kartlegger bevegelser

Torsdag utfører politiet avhør, og gjør tekniske undersøkelser.

- Vi skal avslutte på åstedene. Vi har hatt flere åsteder, og har jobbet der i hele går kveld og natt. Det skal sluttføres, sier Svane Mathiassen.

Det nøyaktige antallet åsteder er ikke klart.

- Er det andre beliggenheter som er av interesse for politiet, utover der hvor personer er skadd eller drept?

- Det er der han har beveget seg og vært i forbindelser med hendelsen.

- I hvilken grad har dere kartlagt bevegelsene hans?

- Det er noe vi har jobbet med, og fortløpende videre jobber med.

- Ber om tips

Politiet har «grei» oversikt over mannens bevegelser i det aktuelle tidsrommet, ifølge politiadvokaten.

- Men vi er veldig ute etter tips fra publikum, hvis det er vitner eller personer som har vært til stede og ikke forklart seg for politiet. Vi er veldig interessert i opplysninger.

Politiet har foreløpig intervjuet et tjuetalls vitner, ifølge Svane Mathiassen.

Svane Mathiassen er ikke kjent med om politiet har sikret videobevis i saken.

- Generelt er det vanlig at man innhenter overvåkningskameraer fra både butikker og ute i gatene der hvor det finnes. Det vil bli gjort, dersom det ikke allerede er gjort.

- Etterforsker bredt

Torsdag morgen skrev TV 2 at kilder opplyste at den pågrepne mannen i Kongsberg er en konvertitt til islam. Aftenposten skriver at de kjenner til det samme.

Svane Mathiassen sier at politiet er kjent med at dette er meldt, men at hun ikke har opplysninger om at mannen er konvertitt.

- Utelukker dere at motivet kan være knyttet til andre typer ytterliggående standpunkter?

- Nei. Slik det er nå, etterforsker vi bredt, og har ulike hypoteser. Det er en av dem.

Det samme gjelder spørsmålet om terror.

- Hvorvidt dette har vært en terrorhandling er en del av etterforskningen, og det er en av hypotesene. Men han er per i dag siktet for drap på fem personer. Så vil etterforskningen vise om vi står overfor en terrorhandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer