KVINNER FORSØKT SKREMT TIL TAUSHET: Flere av kvinnepanelets medlemmer skal ha blitt truet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KVINNER FORSØKT SKREMT TIL TAUSHET: Flere av kvinnepanelets medlemmer skal ha blitt truet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Flere i kvinnepanelet måtte tenke på sin egen sikkerhet

Kvinner i det offentlige rom opplever trusler, mener kvinnepanelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Kvinnepanelet ga i dag sine konkrete råd til likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

Rapporten de la fram, tar blant annet for seg kvinner i arbeidslivet, vold mot kvinner, holdningsskapende arbeid blant ungdom og forslag til bedre organisering av Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Det offentlige rom En av sakene panelet har arbeidet med de siste månedene, er hvordan kvinner blir behandlet i det offentlige rom. Flere av panelets deltakere har personlige erfart trusler etter å ha deltatt i samfunnsdebatten.

Den profilerte
komikeren Shabana Rehman Gaarder og studentlederen Bushra Ishaq skal være blant dem som er blitt utsatt for alvorlige trusler.

Flere kvinner i panelet har fått trusler, sa Rehman Gaarder i dag.

- Jeg har fått trusler lenge, så det er ikke sikkert de har kommet i direkte sammenheng med kvinnepanelet, sier hun.

Rehman Gaarder fortalte at hun har blitt truet av en person som har sagt: "Jeg skal drepe deg, og hunden min skal spytte på deg og voldta deg".

Hun understreker at denne trusselen ikke kom i forbindelse med hennes deltakelse i kvinnepanelet, men at hun har fått andre trusler som hun ikke kan gå nærmere inn på.

- Det er enda verre at tre kvinner i panelet har fått trusler og måtte tenke på sin egen sikkerhet, sier Rehman Gaarder.

Skremmende Rehman Gaarder innrømmer til Dagbladet at truslene skremmer henne.

- Ja, jeg er redd, men hva skal man gjøre? Jeg blir mer redd av å tenke på å skulle sitte i et rom og være stille. Alternativet til å være redd er å bli en zombie, sier hun.

Rehman Gaarder har fått så mange trusler at hun selv mener hun er blitt mer herdet.

- Jeg er blitt mer herdet, men jeg forventer ikke at alle andre skal bli det, sier hun til Dagbladet.

Rehman Gaarder forteller at samfunnets behandling av kvinner i det offentlige rom er noe av det som hun synes har vært viktigst å diskutere i panelet.

Handlingsplan mot likestilling Kvinnepanelets rapport skal vurderes i sammenheng med en handlingsplan for likestilling, som regjeringen skal legge fram til våren.

Den vil også bli sett i sammenheng med Likestillingsutvalget som regjeringen har satt ned for å utrede norsk likestillingspolitikk med utgangspunkt i livsløp, etnisitet og klasse.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener kvinnepanelet har gjort en bra jobb.

- De fremmer og synliggjør en debatt om kjønnslikestilling som er viktig. Likestillingsarbeidet skal ikke skjules og gjemmes. Derfor vil kvinnepanelets rapport gi viktige innspill, sier Ørstavik.

Kvinnepanelet ble etablert av Lysbakken 1. februar i år og har blitt ledet av Loveleen Rihel Brenna.

Kvinnepanelet har som mål å bidra til debatt og modernisering av kjønnslikestillingen i Norge.

Rapporten favner om en rekke viktige temaer som blant annet kultur og arbeid, vold mot kvinner, tause stemmer og helse.

DRAPSTRUET: Shabana Rehman Gaarder er blitt truet med drap, spytt og voldtekt. Hun innrømmer at hun blir redd, men vil ikke trues til taushet.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DRAPSTRUET: Shabana Rehman Gaarder er blitt truet med drap, spytt og voldtekt. Hun innrømmer at hun blir redd, men vil ikke trues til taushet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer