- Flere i Oslo kan være smittet

Kvinne i 40-årene med svineinfluensa var på Legevakta 16. mai.

SMITTEN SPRER SEG: Svineinfluensaen har ikke gitt seg og det tredje tilfellet i Norge er nå bekreftet. På bildet er helsepersonell i Malaysi som beskytter seg mot smitte. Foto: Vincent Thian/Scanpix
SMITTEN SPRER SEG: Svineinfluensaen har ikke gitt seg og det tredje tilfellet i Norge er nå bekreftet. På bildet er helsepersonell i Malaysi som beskytter seg mot smitte. Foto: Vincent Thian/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen, ber deg kontakte Legevaktsentralen i Oslo dersom du oppholdt deg der på lørdag 16. mai, og har fått influensasymptomer i etterkant.

Årsaken er at det nye svineinfluensatilfellet i Norge, en kvinne i 40-årene fra Oslo, var på legevakten denne dagen.

- Hun kan ha smittet de som satt rundt henne på venterommet, men sjansen er ikke veldig stor, sier Steen.

Folk tror de er syke
- Hvis du er feberdårlig etter å ha vært på legevakten lørdag ettermiddag, må du ringe 22 93 22 93, sier Anne Kathrine Nore, avdelingsoverlege på allmennlegevakten i Oslo.

Etter at Dagbladet skrev om advarslene til Tore W. Steen, har legevakten de siste to timene fått henvendelser fra 10-12 personer.

- Folk er bekymret for at de kanskje har svineinfluensa. Så langt er det ikke blitt tatt prøver av noen av disse personene. Vi tror altså ikke de er smittet, sier Nore.

Hun ber deg la være å oppsøke legevakten hvis du tror at du har svineinfluensa.

- Grunnet smittefaren må folk ringe oss, og ikke oppsøke oss, sier Nore.

God form
Tilstanden til svineinfluensa-smittede kvinnen i Oslo er god, ifølge Tore W. Steen.

- Jeg snakket med henne i morges, og da følte hun seg bra.

Kvinnen ble smittet på reise i USA. Hun kom hjem derfra onsdag 13. mai. Det tok altså tre dager før kvinnen oppsøkte legevakten.

- Jeg ser det som lite sannsynlig at kvinnen kan ha smittet andre på flyplassen etter at hun landet, eller på flytoget. Men jeg kan ikke utelukke det, sier Steen.

Meldingen om at kvinnen var smittet ble offentliggjort av Folkehelseinstituttet kl 20:30 i går.

Karantene ut uka
Kvinnen får ikke forlate sitt hjem før neste uke.

- Hun skal ha minst mulig kontakt med andre mennesker. Familiemedlemmer av henne har foreløpig ikke symptomer på influensa, men de vil få Tamiflu dersom dette skulle oppstå, sier smittevernoverlege Tore W. Steen.

Det var Legevakten i Oslo som påviste svineinfluensaen og som har ansvaret for oppfølgingen av kvinnen, som er det tredje tilfellet av svineinfluensa i Norge.

- Det er ikke overraskende at vi får flere tilfeller av svineinfluensa i Norge. Det var ventet. Vi tror også at folk innad i Norge vil bli smittet i større grad i framtiden, sier Siri Hauge, lege ved Folkehelseinsituttet, til Dagbladet.

IKKE OPPSØK OSS: Seksjonsoverlege Anne Kathrine Nore ved Oslo kommunale legevakt, ber deg ringe 22 93 22 93 hvis du var på legevakten i Oslo lørdag ettermiddag og føler deg syk.
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
IKKE OPPSØK OSS: Seksjonsoverlege Anne Kathrine Nore ved Oslo kommunale legevakt, ber deg ringe 22 93 22 93 hvis du var på legevakten i Oslo lørdag ettermiddag og føler deg syk. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Vis mer

De tre meldte tilfellene i Norge (to meldt 9. mai, en meldt 19. mai) er smittet i utlandet, ikke i Norge.

79 dødsfall
Antallet bekreftede tilfeller av det nye influensaviruset, også kjent som svineinfluensa, steg med over 1.000 på ett døgn, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Antall bekreftede dødsfall som skyldes influensaen er steget til 79, meldte NTB i går.
Antallet bekreftede tilfeller økte fra mandag til tirsdag med 1.001, til 9.830, opplyste WHO i Genève. Av disse tilfellene var 545 registrert i Mexico. Det samme var fire av de nye dødsfallene. USA meldte om 409 nye tilfeller av sykdommen og ett nytt dødsfall.
FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa på WHOs årskonferanse i Genève tirsdag at alle land må fortsette å være i høy beredskap mot influensaepidemien.

INFORMASJON TIL REISENDE: Plakater på Oslo Lufthavn Gardermoen for å informere reisende om symptomer på svineinfluensa. Foto: Scanpix
INFORMASJON TIL REISENDE: Plakater på Oslo Lufthavn Gardermoen for å informere reisende om symptomer på svineinfluensa. Foto: Scanpix Vis mer