DØMT TIL DØDEN: Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble i dag dømt til døden for tredje gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØMT TIL DØDEN: Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble i dag dømt til døden for tredje gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Flere i regjeringen i Kongo er skamfulle over saken

Misjonær Rune Edvardsen er ikke overrasket over at Moland og French fikk nok en dødsdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ble i formiddag dømt til døden for tredje gang av et militærtribunal i Kisangani i Kongo.

Det svimlende erstatningskravet mot staten Norge på 3038 milliarder kroner ble imidlertid tilsynelatende frafalt.

Det kan være svært positivt i forhold til en eventuell utlevering til Norge, tror misjonær og Kongo-veteran Rune Edvardsen.

— Mitt syn er at nå som den store summen er borte, kan det bli enklere å få de hjem til Norge. Kravet kunne stått veldig i veien for en avtale om utlevering, sier Edvardsen.

— Synes saken er skamfull Edvardsen, som har holdt løpende kontakt med Moland og French og fulgt saken nøye siden pågripelsen i 2009, er ikke overrasket over at det ble nok en dødsdom, i det som var den tredje rettsrunden etter drapet på sjåfør Abedi Kasongo 5. mai i fjor.

— Det har vært veldig vanskelig for militæret å distansere seg fra de tidligere dommene, men jeg synes at gjennomgangen har vært bedre denne gangen. De har blant annet fått forklare seg, sier han til Dagbladet.

— Etter det jeg har hørt, er det flere i regjeringen i Kongo som er skamfulle over saken. Det tragiske er imidlertid at politiet og militæret ikke nødvendigvis er i samarbeid med regjeringen, slik som i Norge. Etatene styrer seg selv, sier han.

— Om jeg skulle gitt råd til partene i saken, hadde det vært å legge press på regjeringen for å få en uttalelse, sier Edvardsen.

— Øker sjansen for utlevering Moland og French ble dømt for spionasje, men retten har ikke slått fast at den angivelige spionasjen var på oppdrag fra Norge. Dermed ble det ikke denne gang nevnt noen astronomisk erstatningssum som er blitt rettet mot Norge i tidligere rettsrunder.

Kravet fra påtalemyndigheten var at den norske stat betaler en oppreisning på fem milliarder dollar — over 30 milliarder kroner — for den skaden French og Moland har gjort inne på kongolesisk territorium i en fremmed stats tjeneste.

De to nordmennene ønsket ikke å gi noen umiddelbar kommentar etter domsavsigelsen. Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, opplyser til Aftenposten.no at det er positivt at tiltalen om spionasje frafalles.

— Det at tiltalen om spionasje er tatt bort øker sjansen for utlevering, sier Furuholmen, som har bistått under rettssaken, men ikke er i Kongo nå.

IKKE OVERRASKET OVER DOMMEN: Misjonær Rune Edvardsen har vært på utallige reiser til Kongo, og følger saken mot Moland og French tett. Her er han avbildet med Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, under en reise til landet i fjor. 

Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
IKKE OVERRASKET OVER DOMMEN: Misjonær Rune Edvardsen har vært på utallige reiser til Kongo, og følger saken mot Moland og French tett. Her er han avbildet med Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, under en reise til landet i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer