Flere innlagt med parainfluensa

I tillegg til covid-19, influensa og RS-virus er det en økning i antall innleggelser med parainfluensa, opplyser Ahus. Det fører til press på sykehuskapasiteten.

AHUS: Akershus universitetssykehus på Lørenskog er hardt rammet som følge av stor pasientpågang. Mange pasienter er innlagt med luftveissykdommer. Foto: Heiko Junge / NTB
AHUS: Akershus universitetssykehus på Lørenskog er hardt rammet som følge av stor pasientpågang. Mange pasienter er innlagt med luftveissykdommer. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Fra juli og til 3. november har Akershus universitetssykehus (Ahus) hatt 135 pasienter innlagt som har fått påvist parainfluensavirus, opplyser smittevernoverlege Silje B. Jørgensen ved Ahus til Dagbladet.

Parainfluensa er et luftveisvirus som gir epidemier i vintersesongen og som kan gi lignende symptomer som influensavirus, alt fra lett forkjølelse til lungebetennelse og nedsatt almenntilstand.

- Det er mange som får dette viruset nå, og det gir også flere sykehusinnleggelser. Det har vært høy aktivitet av virusinfeksjonen parainfluensa siden september, sier overlegen.

Pasientene behandles i all hovedsak på vanlige sengeposter.

PARAINFLUENSA: Dette er et influensavirus, som har fire forskjellige typer. Avbildet er type 1, mens det er type 3 som er dominerende i Norge nå, ifølge FHI. Foto: Science Photo Library / NTB
PARAINFLUENSA: Dette er et influensavirus, som har fire forskjellige typer. Avbildet er type 1, mens det er type 3 som er dominerende i Norge nå, ifølge FHI. Foto: Science Photo Library / NTB Vis mer

Ingen behandling

De siste dagene har trenden på Ahus vært at det er en nedgang i pasienter med parainfluensa, og en økning i tilfeller av RS-virus. Dette viser også FHIs ukerapport om influensa. Torsdag klokka 21 hadde sykehuset seks inneliggende pasienter.

Likevel skriver FHI:

«I tillegg til RS-virus er parainfluensavirus og rhinovirus mest hyppig forekommende av de luftveisagens FHI overvåker ukentlig».

I forrige uke, i uke 43, ble det påvist 563 positive tilfeller av parainfluensavirus i Norge. 232 av dem var i aldersgruppa 0-4 år. Den nest største gruppa var i alderen 30-59 år, med 107 tilfeller.

Det finnes ingen spesifikk behandling eller særlige forebyggende tiltak, skriver FHI. Det finnes heller ingen vaksine mot viruset.

Smitterisikoen kan reduseres ved god håndhygiene, og at barn holdes hjemme fra barnehage ved feber og nedsatt allmenntilstand.

De fleste tilfellene av parainfluensa i uke 43 er registrert i Viken, med 123 tilfeller.

- Kan treffe hardere

Dagbladet har også vært i kontakt med Oslo universitetssykehus om tall på antall innlagte.

Der er det RS-virus og covid-19 som er utfordringen nå, får Dagbladet opplyst. Anne Maagaard leder avdeling for infeksjonsmedisin ved OUS og forklarer at parainfluensa og influensa er ventet seinere.

- Dette er også virus vi er godt kjent med, faren er imidlertid stor for at det treffer oss hardere denne sesongen fordi vi ikke har særlig immunitet fra i fjor, da veldig få av oss ble smittet av disse andre vanlige og relativt uskyldige virusene. Da var samfunnet i lockdown og underlagt strenge smitteverntiltak, sier Maagaard.

AHUS: Jan Erik Berdal som er leder ved infeksjonsmedisinske avdeling på Ahus forteller hva det er viktig å tenke på om man har symptomer. Vis mer

Vurderer nye tiltak

Parainfluensa smitter gjennom nærdråpesmitte og kontaktsmitte.

- Sykdommen rammer voksne og barn ganske likt, og både voksne og barn testes for det, barn antakelig oftere, forklarer overlege Jørgensen ved Ahus.

- De fleste vil bli friske av seg selv etter to til ti dager, og det er ikke noe folk flest trenger å være redd for. Det kan være farlig hvis man har annen alvorlig sykdom, som svært alvorlig hjertesvikt eller pusteproblemer, sier hun.

Ahus har denne uka satt inn ekstra tiltak. Det skyldes blant annet stor pågang av pasienter med luftveisinfeksjoner, og her spiller også økningen i tilfeller med parainfluensa inn.

Dagfinn Aanonsen ved kommunikasjonsavdelingen på sykehuset forklarer:

- Det har de siste ukene vært svært travelt på sykehuset, med stor pågang av pasienter med luftveisinfeksjoner, og fremdeles et betydelig antall covid-19-pasienter. Det har gitt ekstra utfordringer knyttet til å ta unna i akuttmottaket og finne plasser i rett tid til de som har behov for innleggelse. Derfor er det nå innført flere tiltak for å håndtere denne situasjonen. Situasjonen har vært noe lettere utover denne uka. Utviklingen følges nøye, og behov for eventuelle ytterligere tiltak vurderes fortløpende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer