ULTRAORTODOKSE JØDER: Tre ultraortodokse jøder fotografert mens de lager en snømann i Jerusalem i desember i fjor. 63 prosent av israelerne og 52 prosent av palestinerne går inn for en tostatsløsning, viser en ny meningsmåling. Foto: REUTERS / Amir Cohen / NTB scanpix
ULTRAORTODOKSE JØDER: Tre ultraortodokse jøder fotografert mens de lager en snømann i Jerusalem i desember i fjor. 63 prosent av israelerne og 52 prosent av palestinerne går inn for en tostatsløsning, viser en ny meningsmåling. Foto: REUTERS / Amir Cohen / NTB scanpixVis mer

Flere israelere enn palestinere vil ha palestinsk stat

Palestinsk stat, side ved side med Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

63 prosent av israelerne og 52 prosent av palestinerne går inn for en tostatsløsning, viser målingen som er utført i samarbeid mellom Det hebraiske universitetet i Jerusalem og Palestinian Center for Policy and Survey Research.

Tilbaketrekning 44 prosent av israelerne støtter full tilbaketrekning fra Vestbredden, med unntak av enkelte bosetningsblokker som til sammen utgjør rundt 3 prosent av det okkuperte området, mot at palestinerne får et tilsvarende område i Israel.

48 prosent av israelerne sier at de er imot en israelsk tilbaketrekning og et slikt bytte av land.

Blant palestinerne får en slik løsning støtte fra 52 prosent av de spurte, mens 48 prosent sier at de er imot.

Jerusalems status På begge sider er det stor motstand mot å inngå kompromiss når det gjelder Jerusalems framtidige status og de palestinske flyktningenes rett til retur, viser målingen.

68 prosent av palestinerne er motstandere av å dele Jerusalem og gjøre Øst-Jerusalem til palestinsk hovedstad og Vest-Jerusalem til israelsk hovedstad.

En slik deling vil innebære at dagens jødiske områder forblir under israelsk kontroll, blant dem Klagemuren og det jødiske kvartalet i gamlebyen.

56 prosent av israelere er også motstandere av en slik løsning. For ett år siden var 59 prosent av israelerne og 70 prosent av palestinerne motstandere av en slik løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninger 50 prosent av israelerne er også motstandere av å gi palestinske flyktninger og deres etterkommere rett til å bo i en framtidig palestinsk stat, eller rett til økonomisk kompensasjon fra Israel om de velger å bosette seg permanent i et annet land.

39 prosent av israelerne støtter en slik avtale. For ett år siden var 49 prosent av israelerne imot en slik løsning, mens 42 prosent støttet den.

På palestinsk side er 68 prosent imot en slik løsning, mens planen får støtte fra 32 prosent. For ett år siden var 70 prosent imot og 29 prosent tilhengere av en slik plan.

Stat uten forsvar 70 prosent av palestinerne er også imot en avtale som innebærer at en framtidig palestinsk stat må klare seg uten et eget forsvar, men skal voktes av en flernasjonal styrke.

60 prosent av israelerne finner derimot en slik løsning akseptabel, mens 33 prosent er motstandere av ideen.

Stor skepsis Selv om et flertall av de spurte på begge sider av konflikten er tilhengere av en fredsavtale som innebærer opprettelse av en palestinsk stat, er skepsisen til motpartens intensjoner stor, viser undersøkelsen.

Størst skepsis er det på palestinsk side der 83 prosent sier at de ikke helt stoler på israelernes intensjoner, mens 55 prosent av israelerne svarer det same.

60 prosent av palestinerne tror at Israels virkelige mål er å annektere området mellom Jordan-elva og Middelhavet og jage dem ut.

34 prosent av israelerne tror at palestinernes langsiktige mål er å erobre hele Israel og utrydde mesteparten av den jødiske befolkningen.

(NTB)