UVÆR: Møllevannsveien på Grim i Kristiansand flommer over. Normalt ligger bekken under sykkelbanen. Et par personer benytter anledningen til å bade med badering langs sykkelstien som nå er blitt en liten elv. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UVÆR: Møllevannsveien på Grim i Kristiansand flommer over. Normalt ligger bekken under sykkelbanen. Et par personer benytter anledningen til å bade med badering langs sykkelstien som nå er blitt en liten elv. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Flere jordras og mye flom på Sørlandet

Politiet og brannvesen i Agder jobber på spreng i fylket der elver flommer over, veier er stengt og flere hus er isolert på grunn av jordras. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld klokken 23 meldte politiet i Agder politidistrikt på Twitter at det hadde gått et jordras ved Lindhei i Vennesla. Et hus ble innesperret, men ingen ble skadd.

Halvannen time senere, klokken 0.25, flommet Moelva ved Birkeland over. Som følge av dette måtte en familie evakuere hjemmet sitt. Kun en halvtime senere flommet elva Otra over ved Ravnåsveien i området Kamperhaug.

– Brannvesen og veivesen rykker ut til alle meldingene som kommer inn. Politiet holder oversikten. Det regner godt i fylket, fikk NTB opplyst ved operasjonssentralen i Agder politidistrikt natt til søndag.

Høyeste nivå

Tidligere lørdag ble flomfaren på Sørlandet hevet til det høyeste nivået på fareskalaen, rødt. De sørlige delene av Agder-fylkene er mest utsatt, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Flere veier er oversvømt.

– Vi har mannskap ute som jobber med alt som kommer inn av informasjon, sa trafikkoperatør Leif Christiansen ved Veitrafikksentralen til Fædrelandsvennen lørdag ettermiddag.

Ifølge NRK førte flom og jordras til at seks innbyggere i Fulland i Farsund ble isolert etter at veien raste ut lørdag ettermiddag. I tillegg er folk fast ved et hytteområde på Gautestad på Evje på grunn av oversvømte veier og stengte broer.

Store nedbørsmengder

Det er også ventet store nedbørmengder søndag og ut mandag. NVE advarer om at det kan komme over 200 millimeter nedbør mandag morgen.

Det meste av nedbøren er ventet sør i fylkene på Sørlandet. Vannføringen vil stige kraftig, og rødt nivå kan bli nådd i flere vassdrag i løpet av helgen og fram til mandag.

NVE mener Mandals- og Arendalsvassdraget er mest utsatt. Det er ikke ventet at vannføringen i Otra vil nå rødt nivå.

Veitrafikksentralen har en detaljert oversikt over alle stengte veier i fylkene.

(NTB)