- Flere jordskjelv i Italia de første dagene

Seks bekreftet døde. Klokka 04.04 i natt begynte det å riste ved Bologna.

 KNUST:  Biler som er knust av sammenraste steinvegger i byen Finale Emila. FOTO: PIERRE TEYSSOT, AFP/NTB SCANPIX.
KNUST: Biler som er knust av sammenraste steinvegger i byen Finale Emila. FOTO: PIERRE TEYSSOT, AFP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Tips oss: Er du i området? Send e-post til 2400@db.no

(Dagbladet): I alt seks mennesker er bekreftet omkommet i jordskjelvet i Nord-Italia i natt, skriver det italienske kringkastingsskapet Rai i formiddag.

Skjelvet ble målt til 5,9 og 6,0 klokka 04.04 i natt i Emilia-Romagna-regionen, med episenter 35 kilometer nord - nordvest for storbyen Bologna.

Flere historiske bygninger som er over 200 år gamle har rast sammen, og italienske myndigheter har ikke full oversikt over hvor mange mennesker som kan vært innesperret i sammenraste bygg.

 EVAKUERT:  Beboerne på et sykehjem ble evakuert til en midlertidig hall i morges i byen Finale Emilia. FOTO: Giorgio Benvenuti, REUTERS/NTB SCANPIX.
EVAKUERT: Beboerne på et sykehjem ble evakuert til en midlertidig hall i morges i byen Finale Emilia. FOTO: Giorgio Benvenuti, REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer

Flere internasjonale medier beskriver skjelvet som et av de kraftigste som noen gang har rammet Nord-Italia, og frykten er stor blant folk  etter av over 300 mennesker livet i jordskjelvkatastrofen i byen L'Aquila lenger sør i Italia i 2009.

- Flere skjelv kommer Det er ikke noe som tyder på at det samme skjelvet vil komme opp i samme omfang av menneskelig lidelse som for tre år, men faren i Nord-Italia er ikke over.

- Det er allerede registrert flere etterskjelv, og det kan komme nye slike slike skjelv i flere dager. De vil avta i styrke, men gamle bygninger som har fått skader i natt, vil tåle mindre, sier vakthavende seismolog Tormod Kværna ved jordskjelvobservatoret Norsar på Kjeller til Dagbladet.

Grunnen til de store materielle skadene, særlig på gamle bygninger, er at rystelsene oppsto bare fem kilometer ned i bakken.

Omkom på jobb Skjelvet vekket opp folk i natt helt nord til Toscana.

Byer som Finale Emilia, Modena, Mantova og den historiske kunsterbyen Ferrara, der mange bildehoggere har base, har flest registrerte skader så langt.

 HULL i RÅDHUSET:  En kvinne med et lite barn foran rådhuset i San Agostino i formiddag. Like i nærheten ligger den historiske byen Ferrara, der flere historiske bygninger er ødelagt av jordskjelvet.FOTO: Giorgio Benvenuti, REUTERS/NTB SCANPIX.
HULL i RÅDHUSET: En kvinne med et lite barn foran rådhuset i San Agostino i formiddag. Like i nærheten ligger den historiske byen Ferrara, der flere historiske bygninger er ødelagt av jordskjelvet.FOTO: Giorgio Benvenuti, REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer

I Ferrara omkom to menn på jobb da taket i en keramisk fabrikk raste sammen.

Det er umulig for seismologene å varsle nøyaktig når det kommer jordskjelv.

- Geologiske forhold tilsier at det «helt sikkert» kommer jordskjelv som berører Italia sterkt. Men det er umulig å fastslå om det vil skje om en dag eller fem hundre år. At derimot flere etterskjelv vil komme i dagene etter et skjelv som i natt, er helt vanlig, sier seismolog Tormod Kværna.

108 år siden - i Norge Det siste store jordskjelvet som folk kunne merke i Norge, var i området rundt Elverum og Flisa i Hedmark 21. juli i fjor. Skjelvet ble målt til 3,8, men var så dypt i bakken at bebeorne rett over slapp med kaffekopper og glass på golvet.

Det aller kraftigste jordskjelvet i Norge er registrert til 5,4. Det skjedde i 1904 i Oslofjorden med episenter rundt Hvaler i Østfold.

 RÅDHUSET:  Restene av klokketårnet på rådhuset i Finale Emilia etter jordskjelvet. FOTO: Marco Vasini, AP/NTB SCANPIX.
RÅDHUSET: Restene av klokketårnet på rådhuset i Finale Emilia etter jordskjelvet. FOTO: Marco Vasini, AP/NTB SCANPIX. Vis mer

Da ble også folk og bygninger spart for store ødeleggelser fordi episenteret lå under fjorden.

 HISTORIE I RUINER:  Det historiske bygget Rocca Estense i byen Finale Emiliai i ruiner etter det kraftige jordskjelvet i Nord-Italia i natt. FOTO: Marco Vasini, AP/NTB SCANPIX.
HISTORIE I RUINER: Det historiske bygget Rocca Estense i byen Finale Emiliai i ruiner etter det kraftige jordskjelvet i Nord-Italia i natt. FOTO: Marco Vasini, AP/NTB SCANPIX. Vis mer