Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere journalister drept enn noen gang

Aldri før er så mange journalister og medieansatte blitt drept som i 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det internasjonale journalistforbundet IFJ ble 129 kolleger drept i fjor. Det er en sterk økning fra 2003, da 93 ble drept.

IFJ mener utviklingen viser at journalister i økende grad blir ansett som et berettiget mål mens de rapporterer fra krigssoner og etterforsker korrupsjon.

Journalistforbundet kritiserer de enkelte lands myndigheter for ikke å ta etterforskningen av journalistdrapene på alvor. IFJ viser blant annet til to journalister som ble drept av amerikanske styrker kort tid etter stormingen av Bagdad.

- Den såkalte etterforskningen av drapene på våre kolleger er ofte bare en øvelse i hvitvasking, sier IFJs generalsekretær Aidan White.

Irak var det farligste stedet å være journalist i 2004. Til sammen ble 49 medieansatte drept der. På Filippinene ble 13 journalister drept.

- Noen er blitt ofre for skurker og leiemordere. Andre er skutt ned av nervøse soldater, heter det i IFJ-rapporten.

- Igjen og igjen er journalister som rapporterte uavhengig og energisk, blitt myrdet uten at de skyldige er blitt straffet, hevder det internasjonale journalistforbundet.

Foruten i Irak og på Filippinene ble det drept flere journalister i Brasil, Bangladesh, Mexico, Colombia, Nepal, Russland og på Sri Lanka. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media