Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere kameraer på Rema enn i fengsel

Oslo fengsel er bekymret. Datatilsynet er kritiske til den økte overvåkingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Rema-butikken på Torshov i Oslo har 16 overvåkingskameraer. På avdeling A i Oslo fengsel, Norges største fengsel, har de to kameraer som virker - noe som fører til at fengselsområdene må patruljeres til fots, melder NRK.

- Med kamera og overvåkningsutstyr er vi mye dårligere sikret i dag enn for 20 år siden sier Kim Ekhaugen. Samfunnet ute tror at de er trygge, men fengselet er ikke sikkert, leder for avdeling A ved Oslo fengsel, i en «Brennpunkt»-dokumentar som går på tv i kveld.

Alarmsystemet er nede og bare to av 30 kameraer virker.

Eieren av Rema-butikken på Torshov tar ingen sjanser i kampen mot naskere og ranere.

- Det er blitt tøffere der ute, og de som stjeler er blitt mer voldelige, sier Øyvind Siverud til NRK.

Datatilsynet kritisk

Kameraovervåking er en av de prioriterte områdene til Datatilsynet, og det er kritisk til den økende bruken av kameraer.

- Det skal være et saklig behov for å sette opp et kamera. Det skal ha vært svinn av en viss verdi, og når det gjelder tyveri skal det være et gjentagende problem for å få kameraovervåking godkjent, sier informasjonskonsulent Guro Skåltveit til Dagbladet.no.

image: Flere kameraer på Rema enn i fengsel

Alle butikker må sende en melding til Datatilsynet, og et skilt må henges godt synlig i butikken. Det finnes ifølge tilsynet store mørketall når det gjelder begge disse tingene.

- 16 kameraer i en butikk, er det vanlig?

- Butikkene plikter ikke å melde fra om hvor mange kameraer de har, så det vet vi ikke. Men de har ikke lov til å henge opp flere enn nødvendig, og 16 kameraer høres litt tvilsomt ut, sier Skåltveit.

Datatilsynet mener hensynet til de ansatte er svært viktig, og ledelsen bør rådføre seg med dem før de setter opp kameraer.

TO SOM VIRKER: På avdeling A i Oslo fengsel er det bare to kameraer som virker.
MÅ SI FRA: Alle butikker må henge opp plakater om overvåkingen.
FLERE KAMERAER: Stadig flere butikker skaffer seg kamera i butikken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media