Flere kamphunder kan bli forbudt

Justisdepartementet vurderer å forby flere nye hunderaser i den nye hundeloven. Det vurderes også å innføre et generelt forbud mot alle hunder som likner på kamphunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Farlige hunder er en av problemstillingene vi vurderer i arbeidet med den nye hundeloven. Vi kan ennå ikke gå i detaljer om hvilke raser som vil omfattes av et eventuelt forbud, utover de rasene som er forbudt i dag. Men vi har sett på blant annet hundelovgivningen i Tyskland og Frankrike, sier lovrådgiver Atle Torvund i Justisdepartementets lovavdeling til Dagbladet.

Fire hunderaser er forbudt i Norge: pitbull, dogo argentino, fila brasileiro og japansk tosu. I Tyskland er ytterligere tre rammet av strenge restriksjoner.

- Vi ser på den tyske loven, der den nasjonale lovgivningen effektiviserer delstatsforbud mot amerikansk staffordshire terrier, staffordshire bull terrier og bull terrier. I tillegg vurderer vi forbud mot krysninger mellom ulv og hund, derunder hundetypene wolfhond, saarloos og tsjekkoslovakisk ulvehund, sier han.

Fysisk lik

Andre raser er ikke vurdert forbudt, men departementet vurderer å utforme den nye hundeloven slik at nye hunderaser kan gjøres forbudt gjennom forskrifter til loven. Det vurderes også at hunder som er sammenliknbare med kamphunder etter sine ytre fysiske kjennetegn, også skal anses som farlige hunder.

- Vi har sett på den franske hundelovgivningen, som har en liknende ordning. Målet er å gjøre det vanskeligere å omgå loven. Dersom dette blir aktuelt, blir det opp til politiet å utøve skjønn i hvert enkelt tilfelle, sier Torvund til Dagbladet.

ID-merking

Generalsekretær Ole Arild Fosmo i Norsk Kennel Klub er ikke positiv til at det vurderes forbud mot flere hunderaser. Han mener myndighetene må fokusere langt mer på hundeeieres atferd og hundehold, enn på såkalte farlige hunder.

<B> VURDERES FORBUDT: Bull terrier. Kan være en lojal og aktiv hund dersom den er gjennomgående sosialisert og opptrent. Er meget beskyttende og viljesterk, kan være aggressiv mot fremmede, og meget aggressiv overfor andre hunder. Opprinnelig brukt som underholdning i kamper mot okser i England på 1830-tallet.
VURDERES FORBUDT: Amerikansk Staffordshire terrier. Modig og ekstremt lojal. Vanskelig å trene, og må sosialiseres tidlig for å dempe dens aggresjon. Meget beskyttende overfor eieren. Må kontrolleres når den er i nærheten av andre hunder. Er så og si umulig å skille fra pitbull-terrieren, utseendemessig og genetisk.
VURDERES FORBUDT: Staffordshire bull terrier. Lojal, intelligent og kjærlig mot sin familie. Opprinnelig brukt som kamphund, og kan være meget aggressiv mot andre hunder. Må ha bestemt og langvarig trening for å temme instinktet til å slåss med andre hunder. Opprinnelig brukt som kamphund i England.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer