Tirsdag 20. desember uttalte fagdirektør i FHI, Preben Aavitsland, til Dagbladet at bare to av tre eldre over 65 år har valgt å vaksinere seg med influensavaksine. I dag anbefales alle over 65 år å vaksinere seg.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at influensavaksinen i tillegg ikke ser ut til å treffe like bra mot influensaen som er i omløp i år.

«Immunologisk gjeld»
Influensavarianten som herjer i Norge nå, type A H1N1, er en annen og mildere variant enn den man ser i store deler av Europa og USA, kan helsedirektøren forklare.
Likevel ser det ut til at vaksinene har redusert effekt på den norske varianten.
- Dette gjør at flere kan bli alvorlig syke, sier Nakstad til Dagbladet.
I denne ukas rapport fra FHI står det at det i løpet av sist uke var en dobling av antall influensainleggelser, og at forekomsten av influensa øker svært raskt.
- Økningen skjer tidligere enn normalt, heter det i rapporten.
Avdelingsdirektør for smittevern i FHI, Are Berg, forteller at nesten tre år med pandemi har gitt oss en «immunologisk gjeld».
- Vi har hatt lite smitte de siste åra, derfor har vi som befolkning lavere grad av beskyttelse mot influensa. Det gjør at vi tror det blir en sesong med mye smitte, sier han.
Både Berg og Nakstad er enige om at det er for tidlig å vite sikkert hvordan årets influensasesong blir.
Normalt dør det 800 til 1200 personer hvert år som følge av influensa.
- Er det en kraftig sesong, vil det ofte bli mange dødsfall. Dette vil være en kombinasjon av hvor mange som blir smittet og hvor mange som er vaksinert, sier Berg.

Sykehusleder advarer
Behandles med antibiotika
Nakstad sier overfor Dagbladet at vi har ikke rekordhøy influensasmitte ennå, men at utfordringen er at vi har både covid-19, RSV-virus og influensa samtidig i Norge.
- Disse tre sykdommene gir cirka 200 innleggelser per uke i norske sykehus, sier han.
Streptokokker er en annen luftveisinfeksjon som ser ut til å sirkulere nå. Gruppe A-streptokokker kan gi halsbetennelse, skarlagensfeber og hudinfeksjon.

- For gruppe A-streptokokker overvåker vi bare de mest alvorlige, men har fått flere meldinger om at det er mye skarlagensfeber og andre mindre alvorlige streptokokkinfeksjoner nå, sier Berg.
Legen kan teste for streptokokker om du har fått en halsinfeksjon. Skarlagensfeber, som kan utvikles etter en streptokokkinfeksjon, skal behandles med antibiotika.
Streptokokker finnes naturlig i øvre luftveier hos mange barn, men det skjer fra tid til annen utbrudd av mer hissige varianter, særlig i yngre aldersgrupper.
Nakstad forteller at de nå følger ekstra nøye med på forekomsten av streptokokk A-infeksjoner i Europa som har skapt mer alvorlig sykdom enn normalt i visse områder.
- Foreløpig har man ikke sett den samme i norsk helsetjeneste, men det er viktig å være obs ved rask utvikling av symptomer blant små barn og kontakte lege ved tegn til streptokokkinfeksjon, siden det i mange tilfeller vil det være behov for antibiotikabehandling, sier Nakstad.

Slår alarm
Juletriks
Helsedirektør Nakstad ber folk følge rådene som ellers gjelder om å holde seg hjemme ved sykdom, også i jula.
Han oppfordrer likevel folk til å hygge seg i jula og være sosiale på en normal måte.
- Vi trenger en normal julefeiring i år etter to år med strenge begrensninger på julefeiring.
Generell munnbind-bruk er ikke lenger anbefalt, men Berg har noen triks for å unngå jule-influensa:
- Første triks er å ha vaksinert seg. Triks nummer to er at om vi kjenner oss tydelig syke, lar vi være å gå steder hvor vi møter mange andre. Unngå særlig å besøke noen som er i risikogruppa om du har symptomer. Hvis du må besøke noen i risikogruppa – ta på et munnbind.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!