Fersk setteriksadvokat med kalddusj til Nav-ofre:

Flere kan bli bare delvis frikjent

Setteriksadvokat Henry John Mæland har så langt fått inn rundt 85 potensielt uriktige dommer til vurdering, men sier flere av NAV-ofrene risikerer å ikke bli fullstendig frikjent.

SETTERIKSADVOKAT: Jusprofessor Henry John Mæland er utnevnt som setteriksadvokat for Nav-sakene, hvor riksadvokaten er inhabil.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SETTERIKSADVOKAT: Jusprofessor Henry John Mæland er utnevnt som setteriksadvokat for Nav-sakene, hvor riksadvokaten er inhabil. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Setteriksadvokat Henry John Mæland har brukt sin første uke i jobben på å sette seg inn i NAV-saken.

Jobben hans er å gjennomgå sakene og sende dommene han mener er uriktige, til Gjenopptakelseskommisjonen.

I dag har han rundt 85 potensielt uriktige dommer på sitt bord fra Domstolsadminstrasjonen og NAV - og han utelukker ikke at det kan bli enda flere.

En ting er imidlertid sikkert: Ikke alle vil ende med full frifinnelse til den som er dømt, selv om deler av dommen kan være uriktig.

- Det er veldig stor variasjon i dommene, og her vil det nok være flere saker som ikke vil ende med fullstendig frifinnelse. Det er saker hvor det fortsatt er straffbare forhold som ligger der uavhengig av lovkonflikten og den juridiske feilen som er gjort i dette tilfellet, sier Mæland til Dagbladet.

- Det jeg spesielt tenker på, er tilfeller hvor man også har oppholdt seg i andre land enn EØS-land, eller man l kan ha hatt lønn ved siden av arbeidsavklaringspenger (AAP), men så har du bodd i Spania. Det å være i Spania er ikke straffbart da, men at du får AAP samtidig som du ikke har oppgitt store inntekter, er fortsatt straffbart, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.