Flere kan bli norske statsborgere

For mindreårige må minst en av foreldrenes identitet være kjent. Nye regler fra 1. juli.

 RØDT PASS:  Fra 1. juli skal det bli lettere for flere å bøi norsk statsborger, opplyser barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
RØDT PASS: Fra 1. juli skal det bli lettere for flere å bøi norsk statsborger, opplyser barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal bli lettere å klarlegge identiteten til personer som kommer til Norge i ung alder.

Dette gir flere muligheten til å bli norsk statsborger, ifølge SV-statsråd Inga Marte Thorkildsen.

Endringen omfatter også personer født i Norge, opplyser Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet.

For å få norsk statsborgerskap må søkerens identitet være klarlagt.

De fleste avslag på søknader om statsborgerskap skyldes at søkeren ikke har klarlagt identiteten sin, og dette gjelder i hovedsak søkere fra Somalia, Afghanistan og Irak med permanent oppholdstillatelse i Norge, ifølge departementet.

Uklar identitet Fram til nå har mange barn fått avslag på søknad om statsborgerskap, ofte fordi en eller begge foreldrene har uklar identitet.

- Jeg ønsker at personer som bor permanent i Norge, skal bli norske statsborgere og er veldig glad for at flere barn og unge nå får denne muligheten.

- Personer som er født i Norge eller som har kommet i ung alder, vil ha en sterk tilknytning til Norge, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Fra juli De nye reglene vil under visse vilkår gjelde søkere som er født i Norge og registrert i folkeregisteret, i tillegg til søkere som kom til Norge som mindreårige og har minst én forelder med klarlagt identitet.

Dessuten omfattes søkere som var under 14 år ved innvilgelse av sin første oppholdstillatelse og som har hatt opphold i Norge i fem år.

De nye reglene vil også gjelde søkere som var mellom 14 og 17 år ved innvilgelse av sin første oppholdstillatelse og som har hatt opphold i Norge i ti år.

Endringene gjelder fra 1. juli i år. Saker som omfattes av endringene, er stilt i bero hos de behandlende myndigheter, men vil behandles fra fra juli.

Personer som har fått avslag, kan søke på nytt, opplyser departementet.

(NTB).