Dyrlege advarer mot ny rottegift:

Flere katter døde etter forgiftning

Elin Nordseth Haugsmoen mistet begge kattene til forgiftning i løpet av fem dager.

FORGIFTET: Katten Exotica døde trolig av en uvanlig rottegift. Foto: Privat
FORGIFTET: Katten Exotica døde trolig av en uvanlig rottegift. Foto: PrivatVis mer

- Det har vært trist og tomt i huset, sier Elin Nordseth Haugsmoen fra Sør-Odal i Hedmark til Dagbladet. Hun mistet begge kattene sine på få dager.

Det var forrige fredag at Exotica, hennes sju år gamle katt begynte å kaste opp. Katten var også ustø, og da hun etter hvert begynte å hive etter pusten ble hun tatt med til veterinæren. Der ble Exoticas tilstand så dårlig at hun måtte avlives.

MATMOR: Elin Nordseth Haugsmoen mistet begge kattene sine. Bilde er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Privat
MATMOR: Elin Nordseth Haugsmoen mistet begge kattene sine. Bilde er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Privat Vis mer

Tirsdagen etter skjedde det igjen. Familiens andre katt, Rasmus (7) begynte å kaste opp, sjangle og var slapp. Haugsmoen dro til veterinæren, men livet til Rasmus kunne heller ikke reddes.

- Begge kattene har bodd i området siden 2013, og vi har aldri opplevd noe liknende sier, Haugsmoen.

Hun har politianmeldt hendelsen.

Fant pose med rottegift

Bjarne Kvale, dyrlege ved AniCura Kongsvinger Veterinærklinikk, bekrefter at både Exotica og Rasmus døde av forgiftning. Selv om det ikke ble funnet gift under obduksjonen av Exotica, hadde begge kattene tilsvarende symptomer som en annen katt som ble innlagt på dyreklinikken noen uker tidligere.

- Denne katten kom inn med kramper og ble behandlet med væske intravenøst. Dessverre døde denne katten også. Under obduksjonen fant vi en pose med rottegift i kattens mage, hvor det sto akkurat hvilken gift det var. Det er sjelden vi får et slikt «skriftlig svar» på en obduksjon, sier Kvale til Dagbladet.

POSE MED GIFT: Dette var posen med rottegift som ble funnet i den avdøde kattens mage. Foto: Anicura Vetrinærklinikk
POSE MED GIFT: Dette var posen med rottegift som ble funnet i den avdøde kattens mage. Foto: Anicura Vetrinærklinikk Vis mer

Ingen motgift

Giften var ikke den vanlige antikoagulerende rottegiften, men en gift som gir nevrologiske symptomer, kalt Alfakloralose.

- Dette er relativt ny type rottegift som vi ikke har motgift mot. Ved inntak inntreffer symptomene også raskere, slik at vi har mindre tid til å behandle dyret med brekkmiddel, sier Kvale.

For å unngå at katter og hunder inntar stoffet, sier dyrlegen det er viktig at dem som legger ut giften forsikrer seg om at det bare er gnagere som kan få tak i det.

- Kan bare brukes innendørs

Trine-Lise Torgersen, seksjonssjef i Miljødirektoratet, forteller at det er tillatt for privatpersoner å bruke noen alfakloralose-produkter mot mus, men bare innendørs og i solide åtestasjoner hvor barn og husdyr ikke kan få tak i giften.

- Katter kan imidlertid få i seg gift ved at de spiser mus som har spist gift, noe som er vanskeligere å gradere seg mot. En måte å redusere risikoen for dette på kan være å stenge av rom hvor det er lagt ut gift, og sjekke hyppig etter døde mus, sier hun til Dagbladet.

Torgersen understreker at produkter med alfakloralose bare er godkjent for bruk til bekjempelse av mus, ikke rotter.

- Generelt er bekjempelse av rotter ikke tillatt for privatpersoner, og skal utføres av godkjente skadedyrbekjempere.