Ny trend: Bransjen selv tror man bare har sett begynnelsen på en digital endring hos begravelsesbyråene. Foto: Scanpix.
Ny trend: Bransjen selv tror man bare har sett begynnelsen på en digital endring hos begravelsesbyråene. Foto: Scanpix.Vis mer

Flere kjøper begravelser på nett

En av åtte bestiller nå begravelse på nett når de skal gravlegge en av sine kjære i Oslo

(Finansavisen.no): Netthandel har inntatt gravferdsbransjen. For noen år siden var det ganske utenkelig at pårørende i sorg ville logge seg inn på nettet for å bestille kiste, blomster, salmer, solist, musikere, gravsten, dødsannonse i avisen og reservere dato og sted for begravelse eller kremasjon.

- Før var det mer vanlig å bruke Gule Sider for å orientere seg, man ringte rundt og besøkte begravelsesbyråene før man bestemte seg, sier adm. direktør Marita Eikenes i begravelsesbyrået Fonus, til Finansavisen.

I 2015 lanserte selskapet de første nettløsningene sine.

- Gravferdsbransjen lå da bak de fleste andre bransjer når det gjaldt gode og kundevennlige digitale løsninger. Det var kommet til Sverige og Finland, og i Canada lå man langt fremme, sier hun, ifølge avisen.

14 prosent bestilt på nett

I dag er ikke Fonus alene lenger om slike tilbud i Norge. Begravelsesbyråene Jølstad, Wang og nykommeren Alléen tilbyr også nettbestillinger. Om ikke lenge vil også Gravferdsvakten.no, som Saga Begravelsesbyrå står bak, tilby nettbestilling av begravelser i hovedstaden.

Siden lanseringen for snart tre år siden har antallet bestillinger av begravelser over nett økt kraftig.

Det finnes ingen offisiell statistikk over antall nettbestillinger, men tall Finansavisen har innhentet og sammenstilt fra de fire tilbyderne og Gravferdsetaten i Oslo kommune, viser en kraftig utvikling på to år.

I 2015 var det rundt 50 bestillinger av begravelser på nett i Oslo. I fjor økte det til i underkant av 300, mens i år vil nesten 600 bestillinger av begravelser og kremasjoner i hovedstaden være gjort på nett.

Ser man på andelen nettbestillinger så har den gått fra i overkant av ett prosent i 2015, til omtrent 7 prosent i fjor og i år ligger den på nær 14 prosent

Andre økonominyheter:
Sunnmøring kan få fem milliarder ved å selge halve rederiet
Aksjen som kan doble seg – aksjen som kan kollapse