Flere kjøper svart arbeid

Nesten en av fem gjør det - og nesten halvparten kjenner noen som gjør det.

MEST POPULÆRT: Svart arbeid blir stadig mer brukt - og mest populært er snekkere. Med vask og renhold på andre plass. Foto: Svein Aage Nilsen / Scanpix .
MEST POPULÆRT: Svart arbeid blir stadig mer brukt - og mest populært er snekkere. Med vask og renhold på andre plass. Foto: Svein Aage Nilsen / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no). En fersk undersøkelse viser at 23 prosent av de spurte har kjøpt svart arbeid i løpet av de to siste årene.
I 2006 svarte kun ni prosent at de hadde brukt svart arbeid.

Med andre ord er det stadig flere som benytter seg av svart arbeidskraft. Og enda flere kjenner noen som gjør det: Faktisk hele 43 prosent.

Dette kan tyde på en viss underrepresentering der ikke alle tør å innrømme at de faktisk gjør noe ulovlig.

Enda flere har vurdert det
Tallene ble presentert på «Holdningskonferansen 2009» på BI i Oslo, og undersøkelsen er gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra «Samarbeid mot svart økonomi».

I undersøkelsen er det kun 17 prosent som svarer ubetinget ja på spørsmålet om de har kjøpt svart arbeid. Men når svart arbeid defineres øker prosenten til 23 prosent.

- Dette tyder på at det nok er et element av ubevisssthet her, sier forskningsleder Ole Fredrik Ugland i TNS.

Av de som ikke har brukt svarte tjenester svarer to av ti at de har vurdert det.

Færre svarte dagmammaer
De to mest brukte svarte tjenestene er snekkerarbeid og renhold eller vask. 31 prosent av de som har brukt svart arbeid har brukt snekkere, 21 prosent har hatt hjelp til renhold. Bare fire prosent har brukt svart dagmamma eller barnepasser. I 2006 var prosenten dobbelt så høy.

Mens mange i 2006 oppga at de hadde brukt svarte malere er denne prosenten sunket fra 20 til 14. Mens mekanikere er blitt mer populære: Her svarer 19 prosent at de har hatt svart malehjelp, mot ni i 2006.

Mytene om svart arbeid er mange - for eksempel at de fleste arbeiderne er utenlandske. Denne undersøkelsen tyder på det motsatte.

77 prosent av de som har brukt svart arbeid sier at det ikke var utført av utlendinger, mens 22 prosent svarer ja på spørsmålet.
I 2006 svarte 28 prosent at de hadde brukt utenlandsk arbeidskraft svart.

Bruker jungeltelegrafen
De aller fleste som bruker svart arbeid har fått tak i hjelpen via en kollega, nabo eller bekjent - hele 71 prosent. Ni prosent har fått tilbud om svart hjelp i forbindelse med annet arbeid.

Bare seks prosent svarer at de selv tok kontakt via annonse eller lignende.

Ikke overraskende har 90 prosent av de som bruker svart arbeid betalt kontant. Bare seks prosent har brukt bank eller post.

Småjobber
- Ut fra undersøkelsen kan vi også anta at det dreier seg om mindre jobber, sier forskningslederen.

70 prosent av de som har brukt svart arbeid har ifølge undersøkelsen brukt under ti tusen kroner på jobben. 23 prosent har brukt mellom ti og femti tusen.

Prisen viktigst
- Vi har også spurt hvorfor folk har kjøpt svar arbeid. Her svarer 53 prosent at de gjorde det fordi det var billigst, sier Ugland.

Samtidig er det bare tre av ti som har sjekket hva samme tjeneste ville kostet hvitt.

35 prosent svarer at det var fordi det var noen de kjente, mens 34 prosent mener det var det enkleste.

Undersøkelsen viser også at de fleste som har benyttet svart arbeid har vært tilfreds med det: Hele 55 prosent er svært fornøyd, mens 31 prosent er ganske høyt.

Dette er et svært høyt tall for tilfredshet i forhold til det som er vanlig.

Og hvem bruker mest svart arbeidskraft?

- Ikke de med lav utdannelse og lav lønn. Undersøkelsen viser tvert i mot at man kjøper svart arbeidskraft fordi man har råd til det, sier Ugland.

Det er nemlig de med en husstandsinntekt på mellom 1,2 og 1,4 millioner som bruker mest svart hjelp. Og de enda rikere komemr på andreplass.


- Handler om holdninger
Statssekretær i finansdepartementet, Geir Axelsen, inneldet på konferansen på BI, og mener at svart arbeid handler mye om holdninger og kortsiktig egeninteresse.

- Vi må gjøre alt vi kan både fra finansdepartementet, regjeringen og skattedirektoratet for å unngå dette. Svart arbeid undergraver det norske samfunnet og skaper urettferdig konkurranse. Samtidig kan det føre til sosial dumping ved å favorisere de som jobber useriøst, sier Axelsen.

Han er bekymret over den store økningen i bruk av svart arbeid som kommer fram i undersøkelsen.

- Jeg tror vi må gjøre det vanskeligere å være lovbryter, og man skal ikke kunne føle seg trygg når man kjøper svart arbeid. Etter å ha fått kritikk fra riksrevisjonen for for dårlig kontroll har vi fått 40 millioner i økte bevilgninger, sier Axelsen.

Ulovlig
Undersøkelsen tyder likevel på at folk har en viss samvittighet. 45 prosent av de som ikke har brukt svart arbeid svarer at det er fordi det er ulovlig.

- Undersøkelsen kan tyde på at det ligger en slags moral i bunn her, sier forskningslederen.

Flere har tatt til orde for å innføre skattefradrag på den type tjenester som ofte utføres svart, for eksempel oppussing og rengjøring. Axelsen mener det er feil vei å gå.

- Vi mener det er viktigere å prioritere eldre og syke - ikke at folk skal kunne pusse opp kjøkkenet, sier Axelsen

VIL IKKE HA SKATTEFRADRAG: Statssekretær i finansdepartementet, Gei Axelsen (Ap) mener vi må komem svart arbeid til livs på andre måter enn skattefradrag for oppussing.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
VIL IKKE HA SKATTEFRADRAG: Statssekretær i finansdepartementet, Gei Axelsen (Ap) mener vi må komem svart arbeid til livs på andre måter enn skattefradrag for oppussing. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer