LUKTER VONDT: Rundt stortingsbygget lukter det tidvis kloakk. Det vil Oslo kommune nå gjøre noe med. Foreløpig er det uvisst når problemet vil være løst. Foto: Morten Holm / Scanpix
LUKTER VONDT: Rundt stortingsbygget lukter det tidvis kloakk. Det vil Oslo kommune nå gjøre noe med. Foreløpig er det uvisst når problemet vil være løst. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Flere klager på kloakkstank rundt Stortinget

Oslo kommune skal nå finne ut hvorfor det lukter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Tidvis siver det en intens eim av kloakk rundt Stortinget i Oslo. Verst er stanken på den siden av bygget som vender ut mot Stortingsgata.

Dette har fått folk til å reagere. Oslo kommune har fått inn flere klager om lukt i dette området, opplyser Knut Øverdal, avdelingsdirektør i vann- og avløpsetaten.

- Vi er kjent med problemet. Dette området har også tidligere vært plaget med kloakklukt. Nå jobber vi med å utrede hvorfor det er slik, sier Øverdal til Dagbladet.

Kjenner luktaEt engelsk ordtak sier politikere, som bleier, må skiftes ofte - og av samme grunn. Men det er foreløpig uklart hvem som står bak denne stanken.

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen vil verken påta seg eller dele ut ansvar for eimen, men sier han har merket seg den.

- Ja, det har jeg merket. Det har jeg gjort i flere år når jeg har gått til jobb. Jeg tror jeg har hørt noe om at det er avløpssystemet, sier Amundsen til Dagbladet.

- Har du mistanke om at noen på Stortinget kan ha bidratt spesielt til dette?

- Nei, det tror jeg verken ansatte eller representanter skal få ansvaret for. Ikke skal jeg være så frekk at jeg anklager pressen heller, sier Amundsen og ler.

- Fettet tetter igjenAvdelingsdirektør Knut Øverdal antar at fett på innsiden av avløpsrørene er årsaken til problemet. Dersom det viser seg å stemme, kan det bli nødvendig å gå ned i kummene for å spyle rørene rene.

- Fettet tetter igjen avløpsrørene og gjør passasjen gjennom dem smalere. Dette kan skape ansamlinger av kloakk som ikke klarer å renne igjennom, forklarer Øverdal.

KJENNER TIL LUKTEN: Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen har kjent den vonde lukten rundt Stortinget i flere år. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX .
KJENNER TIL LUKTEN: Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen har kjent den vonde lukten rundt Stortinget i flere år. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

I tillegg vil fettet i seg selv kunne forårsake ubehagelig lukt. Avløpsvann skal være såpass uttynnet at det ikke skal ha særlig kloakklukt.

Restaurantene kan ha skyldenDe mange restaurantene i området rundt Stortinget er sannsynligvis den ekte årsaken til at det kan være mye fett i rørene akkurat her, mener Øverdal.

- Restaurantene er pålagt å skille ut fett fra avløpsvannet. Dette fettet skal samles i en slags septiktank. Men denne må tømmes når den er full, ellers renner fettet rett forbi og ned i avløpet. Restaurantene er ikke flinke nok til å tømme disse beholderne, sier han.

Vil undersøke fettbeholdereNå skal kommunen undersøke restaurantenes rutiner for tømming av fettbeholdere. Stortingets kantine er trolig ikke blant dem som er pålagt å ha fettutskillere.

- I første omgang vil vi sjekke at rutinene opprettholdes. Dersom pålegg ikke følges opp, har vi myndighet til å ilegge bøter, forteller avdelingsdirekøren.

Det er foreløpig uvisst når stortingsrepresentanter og andre kan vente seg en bedring på luktproblemet.

SKAL HÅNDTERE LUKTEN: Knut Øverdal, avdelingsdirektør i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, forteller at de har satt i gang et prosjekt som skal få bukt med den vonde lukten rundt Stortinget. Foto: Oslo kommune
SKAL HÅNDTERE LUKTEN: Knut Øverdal, avdelingsdirektør i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, forteller at de har satt i gang et prosjekt som skal få bukt med den vonde lukten rundt Stortinget. Foto: Oslo kommune Vis mer