Helligdagsfred:

- Flere klager

Politiet kommer med oppfordring til de som ønsker en rolig dag og ikke ønsker at naboene skal ødelegge helligdagsfreden.

IKKE TILLATT: På helligdager skal det være fredelig og man har ikke lov til å forstyrre nabolaget. Foto: Kyrre Lien / NTB
IKKE TILLATT: På helligdager skal det være fredelig og man har ikke lov til å forstyrre nabolaget. Foto: Kyrre Lien / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har mottatt flere klager jevnt over hele politidistriktet. Det er snakk om alt fra gressklipping til vanlig vedlikeholdsarbeid.

Det sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Bård Einar Hoft, om bruddene på helligdagsfreden i politidistriktet.

Samtidig forteller han at politiet oppfordrer naboene til å snakke sammen på en minnelig måte, før de eventuelt rykker ut.

- Det har vært noen få oppdrag på oss. Seinest i dag tidlig måtte vi rykke ut til et byggefelt i Stange da firmaet ikke var interessert i å høre på naboene. Nå som vi har vært på stedet løste det seg greit, sier operasjonslederen.

Har du tips eller video? Send e-post til 2400@dagbladet.no eller ring til 24 00 00 00.

ENGLAND: Da to naboer begynte å krangle i Doncaster i England, fikk det flere til å reagere. Video: Newsflare. Klipp: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Meldinger om oppussing i hovedstaden

Også Oslo-politiet melder om at de har mottatt flere meldinger om arbeid som medfører «utilbørlig larm».

- Det er snakk om seks stykker i dag allerede. Det er veldig mange innen klokka 10, sier operasjonsleder Tore Solberg.

Han opplyser at meldingene har gått på oppussing av boliger med innleide firmaer og kapping av stein som «bråker fryktelig».

- At folk jobber i hagen må de gjerne gjøre, men slikt støyende arbeid, også med bruk av innleide firmaer, er ikke greit.

Politiet har rykket ut til flere av meldingene. Ifølge operasjonslederen har samtlige av de påklagede hittil etterkommet politiets pålegg om å avslutte arbeidet umiddelbart.

- Hvis man ikke gjør det, må vi vurdere andre grep. Det er dessverre ikke alle som hører på naboene sine, men når politiet kommer, skjønner folk som regel at de må stanser, sier Solberg.

Klager på kirkeklokkene

I sør og vest har politiet mottatt klager om at kirkeklokkene bryter helligdagsfreden.

- Vi har fått inn klage på klokkene fra domkirka, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Audun Eide, til Dagbladet.

Operasjonsleder beskriver klagen som «småvittig», og forklarer at politiet ikke har funnet ut av den «litt finurlige» situasjonen.

- Vi har også fått inn klage på at noen spiller musikk fra et lydanlegg fra en flåte «som kan vekke de døde», sier Eide, og forklarer at det kommer inn klager på litt av hvert i politidistriktet.

Ellers har politiet i Agder fått inn klager på støy, som graving og pigging, saging og banking og «vanlig feststøy» om kvelden og på natta.

- Jeg må si at det klages lite. Vi vet jo at det er mye som foregår, folk bråker og bygger. Men det er generelt lite klaging på forstyrrelse av ro inn hit, forklarer operasjonsleder.

Tennis-klage

Også vestlendingene klager på kirkeklokkene.

- Det er noen som har meldt inn at «kirkeklokka går amok», forteller operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Helene Strand, til Dagbladet.

Hun forklarer at politiet ikke har gjort noe med klagen, og sier at de også har fått inn klage på at noen spiller tennis mandag morgen.

- Det var en nabo av tennisbanen som reagerte på at det ble slått hardt. Vår vurdering er at vi ikke gjør noe med det, forklarer Strand.

- Hvis de stønner like høyt som Nadal, kan det jo ha laget litt støy, sier operasjonsleder, men forklarer at det må være støy av en viss karakter for at politiet skal bryte inn.

Også i sørvest har det kommet inn «de vanlige» støyklagene som bruk av blant annet vinkelsliper, motorsak, gressklipping og høytrykksspyler.

Rolig i nord

I landets nordligste politidistrikter, Finnmark, Troms og Nordland, har politiet mottatt svært få klager i løpet av morgentimene. De få som har kommet inn, går i hovedsak på plenklipping og støy i forbindelse med snekkerarbeid.

I Troms har det også kommet inn noen klager på høy musikk i forbindelse med den utsatte russefeiringa.

- At vi har russefeiring her oppe nå, merker vi på nattetid, men det er ikke noe stort problem, sier operasjonsleder Eirik Kileng.

Operasjonsleder Anne Birgitte Arras i Trøndelag politidistrikt forteller at de fikk inn mange meldinger om brudd på helligdagsfreden Kristi himmelfartsdag.

Mandag formiddag har det bare kommet inn to meldinger - om henholdsvis snekring og plenklipping. Situasjonen er tilsvarende i Møre og Romsdal, der politiet har registrert tre meldinger.

Politiet i Finnmark melder at de utover dagen har fått inn flere meldinger om forstyrrende gravearbeid, snekring og kantklipping. De minner om at dette kan medføre bøter.

Skal verne om fred og ro

Dagens lov om helligdagsfred ble vedtatt i 1995 og har siden sørget for å verne om fred og ro på helligdager «for å gi høytida ro og verdighet». Helligdagsfredloven fastslår at «ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm».

Mandag er helligdag som følge av 2. pinsedag, og det som ellers ville vært starten på arbeidsuka, er isteden en dag beskyttet av denne helligdagsfreden.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer