Birgitte Tengs-saken:

Flere kleskjøp endte med sex-chat

«Det gjør ikke noe om de er godt brukt, så lenge de er stilige», var en mye brukt frase da Johny Vassbakk kontaktet kvinner for å kjøpe klær. Vrir ikke-seksualisert kontakt om til seksualisert, mener statsadvokat.

TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Et omfattende arbeid er lagt ned i etterforskningen av drapstiltalte Johny Vassbakks aktivitet på internett. På jakt etter spor som kan knytte ham til det 27 år gamle drapet på Birgitte Tengs, har politiet gravd dypt i en PC og mobiltelefon som tilhører 52-åringen.

Der fant de data helt tilbake til 2012. Data som har vært nøye gjennomgått og kartlagt.

Tirsdag ble funnene lagt fram i retten. Vassbakk nekter for å ha noe som helst med drapet i 1995 å gjøre.

BEFARING: 23. november fulgte retten den ruta Birgitte Tengs tok for 27 år siden, det ble gjort en befaring på åstedet. Video: Ole Berg-Rusten / NTB. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Brukt skinn og lakk

Gjennom kartleggingen av nettaktiviteten, kom det fram et stort antall chatter Vassbakk har hatt via Facebook - hvor han har operert med totalt fire forskjellige profiler.

- En del chat handler om kjøp og salg av kvinneklær. Men i tilfellene der tiltalte fikk tilbakemeldinger, så gikk det fort over i seksuell form, sa etterforskeren i retten, og leste opp fra flere meldingsutvekslinger tiltalte hadde hatt med kvinner.

Etterforskeren kom i retten med følgende oppsummering av funnene som er gjort om kvinnene Vassbakk har hatt kontakt med, og hvilke klær han har vært på jakt etter: Det har gjerne vært snakk om skinn og lakk eller høyhælte sko. De skal helst være brukt.

- En frase som går igjen er «Det gjør ikke noe om de er godt brukt, så lenge de er stilige». Selgerne har vært i alder 15-57 år. Han har vært hjemme hos noen av dem, eller møtt dem på offentlig sted, sa etterforskeren.

200 kvinner kontaktet

Av de fire aktive profilene Vassbakk har hatt på Facebook i løpet av perioden som er undersøkt, har tre av dem hovedsakelig blitt brukt til kjøp av dameklær, ifølge politiet.

- Tiltalte betaler kontant. Han opplyser at varen er til samboer, kjæreste eller datter. Han ber om bilder, gjerne av sko på foten. Dialogen framstår som seksuell når man ser på chatten, men den er ikke straffbar, konkluderte etterforskeren i retten.

MODUSKANDIDAT: Bistandsadvokat til Tengs' familie Erik Lea og statsadvokat Thale Thomseth om den tiltaltes forklaring onsdag 9. november. Reporter: Ralf Lofstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Totalt har politiet kartlagt at Vassbakk var i kontakt med omkring 200 kvinner i perioden 2012-2021. Det har vært sjekket om det har vært noe kriminelt i ettertid tilknyttet denne kontakten. Vassbakk har blant annet en straffehistorikk som blant annet omfatter innbrudd og tyveri av kvinneklær.

Politiet har ikke funnet spor etter slike forhold i forbindelse med kartleggingen i den nye etterforskningen. Med unntak av to nyhetsartikler fra henholdsvis VG og Haugesunds Avis ble det heller ikke funnet tegn til at Vassbakk har søkt eller lest om saken på internett.

Ingen spor etter drapet

I etterforskningen har det også blitt gjort undersøkelser av hvorvidt Vassbakk har søkt på ord som «Birgitte Tengs», «DNA», «Coldcase», «Kripos», «Fetteren», «bevis», «fengsel» og «strømpebukse».

- Det er ingen elektroniske spor knytter tiltalte direkte til drapet. Med ett unntak er det ingen funn som er ulovlige, sa etterforskeren.

Hun viste så til fem bilder av lettkledde tenåringsjenter som er funnet på en CD-plate. Politibetjenten presiserte at disse bildene utgjør en svært liten del av det samlede materiale, og at det ikke er noen andre spor etter at tiltalte skulle ha en pedofil interesse.

DRAPSGÅTE: Politiet låste seg raskt til et bevis de mente var avgjørende for å løse drapet på Birgitte Tengs i 1995. Det viste seg å være en stor feil. Video: NTB, Dagbladets arkiv, Politiet. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Ikke-seksualisert til seksualisert

Statsadvokat Thale Thomseth sier følgende til Dagbladet om hvorfor de har valgt å legge fram nettaktiviteten i retten - til tross for at det ikke er gjort funn av noe tilknyttet drapet.

- Tiltaltes aktivitet på internett bidrar til å belyse tiltaltes kontakt med kvinner i en ikke-seksualisert som situasjon blir vridd i en seksualisert retning. I alle saker har vi gjennomgang av beslag. Dette handler både om å kunne si noe om hva vi ikke har funnet, samt bekrefter funnene av en seksualisert omgangstone i kontakt med unge kvinner, selv i en situasjon som ikke er seksuell.

Vassbakks forsvarer, advokat Stian Bråstein, reagerer på det som ble lagt fram i retten. Han ønsker ikke å kommentere Thomseths påstand, men sier følgende om det materialet som ble beskrevet:

- Vi har tidligere advart mot bevisførsel som bare stiller noen til spott og spe. Min vurdering er at det som kom fram i chattene er uten bevisverdi for retten. I min verden er det ikke med på å opplyse saken, og da er det vanskelig å forstå hensikten. Det som ble lagt fram er også ganske uskyldig. En stor mengde chatter viser ikke det samme som de få som ble vist, og det er uten tvil de groveste som er valgt ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer