Flere kommuner får ordning med nedskriving av studielån

Regjeringen vil trolig foreslå å utvide ordningen med nedskriving av studielån til 124 flere kommuner. I dag er det bare kommuner i Nord-Troms og Finnmark som har denne ordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad holder sin distriktspolitiske redegjørelse for Stortinget i morgen, vil hun etter det NTB erfarer foreslå at også distriktskommuner i Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Telemark, Hedmark og Oppland skal omfattes av ordningen med nedskriving av studielån. Dette er et distriktspolitisk virkemiddel for å sikre at folk med høyere utdanning bosetter seg i distriktene.

Halv sats

I dag kan du få ettergitt 10 prosent av studielånet hvert år, maksimalt 16.500 kroner, hvis du bor og arbeider i Finnmark eller Nord-Troms. Heretter kan også kommuner med såkalt B-status i distriktspolitisk sammenheng få samme mulighet. Satsen vil imidlertid bli lavere, trolig 5 prosent. Årsaken er at man ikke vil undergrave ordningen i Nord-Troms og Finnmark. Du må både bo og arbeide i kommunen, og det kan også være snakk om andre betingelser for å få ettergitt deler av studielånet.

Både statsminister Kjell Magne Bondevik og kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad har tidligere uttrykt at nedskriving av studielån er et godt virkemiddel for å snu flyttestrømmen.

Januar

- Dette er en type tiltak som har vist å ha god effekt, og har ført til at områdene i Finnmark og Nord-Troms har blitt tilført mer kvalifisert arbeidskraft, sa kommunalministeren i januar. Da ble det klart at regjeringen vurderte en slik ordning som nå ser ut til å bli foreslått.

I alt er det 124 kommuner med B-status etter at fem nye kommuner fikk slik status nylig. De fleste ligger i Troms og Nordland. Men det er også mange kommuner i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag som kan få lokket til seg lærere, sykepleiere og ingeniører med nedskriving av studielånet. Også enkelte kommuner i Møre og Romsdal, Telemark, Oppland og Hedmark har B-status, samt Utsira kommune i Rogaland og Åmli kommune i Aust-Agder.

(NTB)