Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere krefttilfeller skyldes utarmet uran

Antall krefttilfeller i Irak skal være tidoblet siden Gulfkrigen. Irakiske leger legger skylden på amerikanernes bruk av utarmet uran, og frykter tallet vil stige etter landets siste krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et økende antall irakere lider av kreft og leukemi. Det skyldes amerikanernes bruk av utarmet uran under Gulfkrigen, hevdet to irakiske leger under et besøk i Japen nylig.

- I 2001 ble 116 mennesker i Basra-området diagnostisert med kreft. Det er er ti ganger så mange kreftsyke som i 1988, uttalte legene ifølge Japan Today.

Jawad Al Ali, den ene av legene, sa at flere og flere irakere får kreftsyke i familien, og at kreft som dødsårsak har økt kraftig siden amerikanerne gikk til krig i 1991.

Legene hevdet samtidig at 611 av barna som ble født i 2001 enten manglet fingre, armer bein og øyne eller hadde andre medfødte defekter. I 1990 var dette tallet 37.

Utarmet uran blir brukt i artilleri og bomber som er designet for å ødelegge stridsvogner og andre bevæpnede kjøretøy. Metallet oppløses i små partikler når det treffes. Dette kan være giftig hvis det innåndes eller spises.

USA har benektet slike skadelig effekter, og at det ikke finnes grunnlag for påstander om at utarmet uran forårsaker kreft hos nyfødte.

De irakiske legene uttrykte sterk bekymring for at antallet kreftpasienter vil øke i Irak etter den siste USA-ledede krigen mot landet.

Det sammen gjorde professor Yuko Fujita ved Keio Universitet. Han undersøkte effekten av radioaktivitet i Irak fra mai til juni i år, og hevdet skadene fra utarmet uran vil bli mer alvorlig i fremtiden på grunn av den siste krigen.

- Jeg tviler på at Irak fabrikerer antall krefttilfeller, på sykehusene er det mange barn som lider av leukemi, sa Fujita.

I forhold til Japans rolle i arbeidet for å få Irak på beina igjen sa han:

- Japan burde bygge moderne sykehus for barn med kreft.

<B>IRAK:</B> 10 år gamle Sarah Nadhim lider av leukemi. Legene ved Basra barnesykehus mener utarmet uran er årsaken. Bak sitter moren Rahaima Khalib.